MENIU

Atenţionare de la salvamontişti: risc de avalanșă în Retezat și Parâng

Salvamontiștii din județul Hunedoara avertizează turiștii că în masivele Parâng și Retezat, la altitudini mai mari de 2.000 de metri, este posibil să se confrunte cu pericolul avalanșelor, după ce în ultimele zile la munte a nins, iar zăpada s-a așternut peste porțiunile înghețate existente deja.

"Zăpada este grea, nu are stabilitate, pentru că dedesubt este formată o crustă de gheață rămasă de la ninsorile trecute. Cu siguranță că vor pleca avalanșele deoarece s-a depus multă zăpadă, într-un timp scurt", a declarat șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Potrivit acestuia, citat de Agerpres, pericolul avalanșelor apare mai ales pe acele pante care au înclinații mai mari de 25 de grade. De asemenea, salvamontiștii atrag atenția și asupra văilor de pe versanții orientați spre nord, unde zăpada s-a acumulat pe parcursul iernii.

"Cei care vor să meargă pe zonele de creastă trebuie să aibă mare grijă, pentru că zăpada este moale și instabilă. Este multă zăpadă și pe jgheaburile orientate spre nord. Pe creste s-au acumulat cornișe și trebuie trecute cu mare grijă. Ele s-ar putea surpa de la zăpada udă", a avertizat Bodean.

Salvamontiștii îi sfătuiesc pe turiști să nu abordeze traseele de creastă în această perioadă, până când zăpada căzută în ultimele zile se va stabiliza. În situația în care pleacă pe trasee, turiștii sunt rugați să anunțe la punctele Salvamont spre ce direcții au de gând să se îndrepte, ei urmând să primească recomandările necesare de la salvamontiști.