MENIU

De ce s-au ieftinit cu 45% polițele RCA după ce au căzut capetele șefilor ASF

Misu Negritoiu

Noua lege RCA, intrată în vigoare la sfârşitul lunii iulie, a condus la o scădere fără precedent a tarifelor RCA pentru toate tipurile de autovehicule şi toate formele de proprietate. În cazul persoanelor fizice, noile tarife sunt cu până la 45% mai mici.

Sunt cel puțin două reglementări din noua lege RCA care au dus la ieftinirea polițelor RCA: regulile mai transparente în privinţa costurilor şi modului de formare a tarifelor impuse de ASF și noul sistem Bonus Malus, care încurajează recompensarea persoanelor prudente în trafic, printr-o clasă de malus mult mai mare decât era înainte, de 180% faţă de 32%.

La persoane fizice, la un calcul pentru un şofer de 45 de ani, din Ilfov cu un autoturism de 1.390 cm3, clasă bonus B10, tariful RCA acum 12 luni era de 313,69 lei. La reînnoirea poliţei în noile condiţii de piaţă, bonusul se modifică la B8, iar prima suferă o reducere de peste 19%, potrivit economica.net.

Care este justificarea pentru aceste reduceri masive de preţ la o asigurare care a răsturnat preşedinţi şi vicepreşedinţi din piaţa asigurărilor?

La începutul lunii mai 2017, Parlamentul a votat pozitiv propunerea de revocare a lui Mișu Negrițoiu de la șefia ASF care data din octombrie 2016, cand a fost întocmit un raport legat de modul în care a fost gestionată criza RCA din 2016.

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat încă de la mijlocul lui mai, la Alexandria, că Leonard Badea va fi propunerea PSD pentru şefia ASF. El spunea despre Badea că ar fi „o persoană eficientă la conducerea Autorităţii".

Pe poziția de prim-vicepreședinte ASF a fost numit Ovidiu Răzvan Wlassopol, fost jurnalist şi fost soţ al ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Cei doi au preluat funcţiile care sunt pe prima şi pe a treia poziţie în topul salariilor din România. O statistică guvernamentală obţinută de PressOne arată că fostul preşedinte al ASF, Mişu Negriţoiu, revocat din funcţie în luna mai 2017, a avut în primele 9 luni ale anului 2016 cel mai mare salariu din ţară, un venit brut de 67.568 de lei. El a fost urmat îndeaproape de patru vicepreşedinţi ai ASF, cu venituri brute cuprinse între 57.500 şi 62.568 de lei.

Mai multe articole despre:
RCA