MENIU

Asztalos Csaba (CNDC): Guvernul îi poate avantaja pe cei vaccinați. Are obligația să asigure sănătatea publică

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, a vorbit vineri, la Realitatea Plus, despre decizia autorităților de a relaxa unele măsuri pentru persoanele care s-au vaccinat împotriva noului coronavirus. Acesta a explicat când ar putea fi discriminatorii unele decizii.  

Asztalos Csaba a subliniat că dezbaterea privind discriminarea trebuie să pornească de la faptul că statul are obligația de a proteja sănătatea cetățenilor. 

”Orice restricție trebuie impusă prin lege, dar tot Constituția obligă statul să ia măsuri pentru asigurarea sănătății publice. Avem o serie de decizii ale Curții Europene în domeniul vaccinării. Toate deciziile Curților Constituționale din Europa sau ale instanțelor din SUA pe care le-am analizat, toate au acordat prioritate bunurilor comune și scopului de a elimina boli sau pandemii. 

Cel care decide să nu se vaccineze nu contribuie la acest scop comun de a atinge un procent de imunizare într-o colectivitate. Mai mult, poate pune în pericol categoria celor care nu au atins vârsta pentru a se putea vaccina, pe cei care, deși se vaccinează, nu dezvoltă anticorpi sau pe cei care au contraindicații la vaccinare. 
Aceste elemente trebuie puse în echilibru și găsite soluțiile optime legale pentru a evolua într-un sens pozitiv pentru a elimina această pandemie”, a declarat președintele CNCD. 

Asztalos Csaba a vorbit și despre unele măsuri propuse în Educație și la locul de muncă. 

”Am discutat cu ministrul Educației și a declarat că au venit propuneri din partea unor universități ca studenții nevaccinați să meargă la cursuri în combinezoane. În acest moment, nu există o propunere a Ministerului. În Educație suntem într-un alt domeniu, elementele de analiză sunt diferite. Nu cred că este bine să acordăm prioritate în alocarea locurilor în cămine, între studenți vaccinați sau nevaccinați, aceste măsuri pot ridica probleme de discriminare. Dacă am așeza într-o cameră studenții vaccinați și în alta pe cei nevaccinați, aceasta este o soluție rezonabilă.

În relațiile de muncă, din nou, este un domeniu total diferit și trebuie să vedem dacă avem un temei legal pentru ca angajatorul să ia unele măsuri. 

Nu putem să strigăm din start ”discriminare” pe orice măsură pusă în dezbatere publică și neadoptată care ar contribui la atingerea imunității de grup și eliminarea pandemiei. Avem nevoie de o dezbatere serioasă. 

Statul are obligație să protejeze viețile cetățenilor. 

Avem o decizie a Curții de Apel Cluj, din februarie, care spune că este legal și nu este discriminare distincția între cetățenii care se întorc în țară din străinătate, iar cei nevaccinati au obligația să stea în carantină. Instanța spune că nu este o formă de discriminare”, a mai explicat președintele Consiliului.