MENIU

ASUR solicită EVALUAREA NOILOR MANUALE ŞCOLARE: "Aceste enormități nu au ce căuta în școală!"

Solicităm implicarea societății civile în procesul de evaluare a conținutului noilor manuale școlare, spun ONG-urile.

Reprezentanții ONG-urilor au adresat Ministerului Educației Naționale o scrisoare deschisă, prin care solicită implicarea societății civile în procesul de evaluare a conținutului noilor manuale școlare, pentru se evita ca atitudini discriminatorii sau antiștiințifice să ajungă în materialele educaționale.

Solicitarea se bazează pe promisiunea anterioară a Ministerului, din martie 2012, de a implica societatea civilă într-un astfel de demers. De asemenea, semnatarii consideră că implicarea doar a anumitor culte religioase în acest proces ridică semne mari de întrebare în privința transparenței mecanismului de evaluare.

ONG-urile semnatare își exprimă îngrijorarea cu privire la mai multe aspecte.

"De peste două decenii sunt folosite în școli manuale care promovează atitudini discriminatorii și instigatoare la ură. Este vorba în principal de manualele de religie, din care copiii învață că nu trebuie să vorbească sau să se joace cu copii de altă religie sau copii necredincioși, că femeile nu sunt egale cu bărbații, că necredincioșii nu sunt egali cu credincioșii etc. Noțiunile de educație pentru sănătate sunt aproape absente; manualele de Religie promovând insistent, în schimb, "rugăciunea" ca posibil remediu pentru orice problemă.

Numeroase manuale actuale nu țin cont de cel mai important criteriu specificat chiar în normele ministerului: corectitudinea conținutului științific. În prezent sunt în uz anumite manuale de Geografie în care se menționează că Universul ar avea doar 6.000 de ani, în timp de unele manuale de Biologie sau Istorie consideră creaționismul o teorie științifică; aceste enormități nu au ce căuta în școală.

Într-un comunicat de presă difuzat de Patriarhia BOR, se afirma: ”Noul Statut pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române (2008) reglementează dreptul exclusiv al Patriarhiei Române în privinţa editării, tipăririi şi difuzării [...] manualelor de religie”. O astfel de pretenție, fără acoperire legală, în cazul în care ar fi acceptată de Minister, ar institui un monopol cu consecințe grave atât financiare cât și în privința calității educației.

Semnatarii scrisorii salută precizarea explicită din setul de criterii de evaluare a manualelor de religie (aprobat de Minister sub nr. 652/07.05.2014) conform căreia: "Manualele nu vor avea un caracter denigrator în relaţie cu o altă biserică şi nu vor promova ostilitatea pe criterii religioase." dar o consideră insuficientă în conditiile în care nu se face nici o referire la atei, agnostici, nereligioși sau aderenți ai unor secte sau culte care nu sunt considerate, în mod uzual, "biserici" – islamic, budist, hinduist etc. De asemeni, considerăm necesară includerea explicită a unor criterii care să prevină discriminarea de gen sau denigrarea și cultivarea ostilității față de minoritățile sexuale", se arată în scrisoare.

"Școlile din România sunt frecventate de copii de provenind din familii cu diferite opțiuni religioase sau fără nicio religie. Ne exprimăm încă o dată convingerea că pentru o educație cât mai complexă, elevii ar trebui să studieze istoria religiilor și nu o dogmă particulară. De aceea, considerăm necesar ca societatea civilă să fie implicată în discuțiile privind noile propuneri de manuale școlare, pentru a se evita eventuale derapaje și pentru a contribui la creșterea calității educației din România", a declarat Toma Pătrașcu, președinte ASUR.


Mai multe articole despre:
ONG manuale şcolare ASUR religie şcoli