MENIU

Mişu Negriţoiu de la ASF falimentează "controlat" Astra Asigurări. KPMG ridică din umeri

<p>Astra Asigurări </p>

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) închide uşa investitorilor care ar fi putut salva Astra Asigurări. KPMG Advisory, administratorul special al Astra Asigurări, a mai înregistrat un insucces. Miercuri, 19 august, KPMG a publicat un comunicat prin care se declară închisă fără succes a doua etapă a majorării de capital menită să redreseze compania, motivând că nu a găsit niciun investitor.

Planul de redresare a ASTRA include mai multe elemente, dintre acestea majorarea capitalului Societăţii fiind cel mai important. Cu toate acestea, decizia de investire pare să nu se fi materializat. Cine îşi asumă cutremurul de pe piaţa asigurărilor în cazul unui faliment?

Planul de redresare Astra s-a dovedit a fi un eşec atât pentru autoritate din domeniu, ASF, condusă de Mişu Negriţoiu, cât şi pentru administratorul special al Astra, KPMG, care a înregistrat eşec după eşec. Adoptarea legii privind Fondul de Garantare a Asiguraților, aruncarea Astra într-o insolvență fără sfârșit pasată în curtea administratorului special KPMG Advisory, care nu a bifat mai nimic din planul de redresare financiară la care s-a angajat + căutarea unui investitor strategic care să recapitalizeze Astra. Acestea sunt acțiuni  aparent disparate, dar concertate cu scopul de a împinge Astra în brațele unor noi acționari.

"A doua etapă de majorare a capitalului social prevăzută de planul de redresare a ASTRA, adresată atât acţionarilor existenţi, cât şi altor investitori instituţionali, pentru suma de 425 de milioane de lei, s-a încheiat pe 19 august 2015. Din informaţiile disponibile până la acest moment, nu au fost înregistrate subscrieri de capital semnificative şi nici nu au fost adresate solicitări de prelungire a procesului de majorare a capitalului social al Astra de către investitorii interesaţi", se arată în comunicatul KPMG.

Acționarii Astra au fost însă convocați pentru data de 10 august la Adunarea Generală Extraordinară tocmai pentru a suspenda respectiva majorare a capitalului social. Este genul de mutare care ar putea aduce la controlul companiei un acționar surpriză, interesat desigur de activele sănătoase ale Astra.

Se ridică o întrebare legitimă după expirarea termenului ultimei etape agreate privind majorarea de capital: de ce nici în august, ASF şi KPMG nu au găsit un investitor pentru Astra, dacă totul s-ar fi desfăşurat transparent şi conform planurilor anunţate de ASF şi reconfirmate în mod repetat în spaţiul public? Lună de lună, Mişu Negriţoiu a dat ca sigură găsirea salvatorului la sfârşitul lunii următoare. A spus că sunt şanse foarte bune ca Astra să nu intre în faliment, că sunt investitori internaţionali interesaţi de preluarea societăţii. 

"Eforturile noastre, inclusiv de marketing, sunt pentru a aduce un investitor strategic. Astra, de fapt, e o companie bună, are forţă de vânzări, de distribuţie, o paletă de produse, profesionişti, are siteme. Un investitor strategic ar restructura şi ar repune societatea pe linia de dezvoltare. Suntem în discuţie cu câţiva investitori strategici", declara preşedintele ASF în luna mai 2015.

Totodată, aceaşi instituţie condusă de Mişu Negriţoiu a fost cea care a luat, pe 26 mai 2015, decizia prin care a fost limitat, pentru şase luni, volumul primelor brute, subscrise de Astra, la nivelul de 50% din totalul primelor brute subscrise existente la data intrării societăţii în administrare specială, o hotărâre nu tocmai atractivă pentru investitori, publicată în Monitorul Oficial pe 28 mai, sub denumirea de "decizia numărul 999/2015".

Falimentul, cutremur în piaţa asigurărilor

Declararea falimentului în cazul companiei Astra ar însemna un cutremur substanţial pentru piaţa de asigurări, dat fiind că societatea are în prezent o cotă de piaţă de 9,52% şi aproape 4,6 milioane de clienţi. Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, susţinea, în aprilie 2015, că "dacă planul de administrare specială de la Astra Asigurări nu reuşeşte, nu avem altă posibilitate de intervenţie decât declararea falimentului. Avem 900 de milioane de lei la Fondul de Garantare şi va trebuie să cheltuim cea mai mare parte din această rezervă  dacă Astra intră în faliment". Astra este a treia companie de asigurări din România după primele brute subscrise, cu o cotă de piaţă de 9,52% și aproape 4,6 milioane de clienți. Asigurările de răspundere civilă auto (RCA) reprezintă principalul obiect de activitate al companiei. 

Reamintim că ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială a societăţii Astra în februarie 2014, numind firma de consultanţă KPMG Advisory în calitate de administrator special. Planul de redresare al Astra întocmit de KPMG în calitate de Administrator Special a fost aprobat de ASF pe 7 aprilie 2014 şi prevedea ca măsură principală pentru restabilirea indicatorilor de prudenţialitate majorarea capitalului social cu o sumă de până la 490 milioane lei pe o perioadă estimată iniţial la aproximativ un an. Ni se tot comunică că această măsură este în curs de implementare de către Administratorul Special, urmând să se finalizeze odată cu încheierea perioadei de subscriere pentru cea de-a doua operaţiune de majorare a capitalului social cu suma de 425 milioane lei demarată pe 18 martie 2015.