MENIU

Aşa preparam chifteluţele şi şniţelele astfel încât să ne păstrăm sănătatea şi silueta

<p>Aşa faci cele mai delicioase chifteluţe de dovlecel</p>

Cui nu-i plac chifteluţele şi şniţelele? Însă preparate aşa cum am învăţat de la mama sau bunica te îngraşă şi te pot îmbolnăvi. Nutriţionistul Laura Ene ne învaţă însă cum să preparam chifteluţele şi şniţelele astfel încât să ne păstrăm sănătatea şi silueta.

Chiftelele sunt un preferatele multor români. Sunt pufoase şi crocante în acelaşi timp, delicioase nu mai vorbim, dar au un mare păcat: înghit foarte mult ulei în timpul prăjirii. Că să te convingi, fă şi tu următorul test: prăjeşte o tigaie de chiftele aşa cum o faci în mod obişnuit. Dar măsoară cantitatea de ulei pe care o pui la început şi fă acelaşi lucru după ce ai terminat prăjirea.

Lasă-mă să ghicesc ce ai obţinut! Să zicem că ai 10 chiftele într-o tigaie, pe care le prăjeşti în 100 ml de ulei. După prăjire, mai rămâi cu aproximativ 10 ml de ulei. Corect? Hai să vedem ce înseamnă asta în calorii.
90 ml ulei consumat x aproximativ 9 Calorii /ml = 810 Calorii în plus faţă de caloriile din carne.

Asta înseamnă că o chiftea este după prăjire cu aproape 100 de calorii în plus mai scumpă caloric decât înainte de gătire, că să nu mai vorbim de faptul că nimeni nu se rezumă doar la o chiftea pe porţie.

Prin prăjire, alimentele îşi dublează conţinutul caloric, ceea ce nu este deloc de dorit, mai ales atunci când avem nevoie să slăbim, dar nici când vrem să ne menţinem supli şi sănătoşi.

O alternativă mult mai sănătoasă şi dietetică la chiftelele prăjite este prepararea lor la cuptor, din carne tocată slabă (alege la măcelărie carnea macră, de exemplu pulpă de porc sau de vită slabă, pe care o poţi combină cu piept de pui ori curcan sau pulpe fără piele).

Că să nu iasă ţări sau sfărâmicioase şi fără gust, încearcă să amesteci carnea, pe lângă ou şi condimente, cu legume rase: dovlecei, ciuperci sau morcovi. Aceste legume le vor conferi frăgezime şi un gust aparte. De asemenea, poţi omogeniza amestecul cu apă şi o linguriţă de bicarbonat stins. Prepară-le la cuptor, pe hârtie de copt. Te asigur că vor ieşi delicioase!

Cum să prepari şniţele sănătoase

Pane-urile sunt un duşman de temut al siluetei. Pe lângă amestecul de ou şi făină care prăjite eliberaza o mulţime de substanţe nocive, prăjirea în ulei transformă un simplu şniţel, într-o bombă calorică.

Ce te faci însă dacă eşti un împătimit al pane-urilor şi nu vrei să renunţi la ele nici în ruptul capului, chiar dacă eşti la dietă? Există o soluţie şi pentru ţine: şniţelele preparate la cuptor. Înlocuieşte făină cu pesmetul şi pune-le la cuptor pe o foaie de copt.

Dacă mănânci în oraş, nutriţionistul te sfătuieşte să îndepărtezi pane-ul şi să mănânci doar conţinutul dinăuntrul sau. Chiar dacă a fost prăjit în ulei, interiorul nu se îmbibă, aşa că îl poţi consumă fără griji, alături de o salată generoasă care să-ţi ţină bine de foame.

Sursa: dr. Laura Ene, totuldespreslabit.ro

 

 

Mai multe articole despre:
sănătate dietă chifteluţe snitele