MENIU

Arsurile la stomac. Cum scapi de ele - 7 tratamente și remedii naturale

Arsurile la stomac. Cum scapi de ele - 7 tratamente și remedii naturale

Arsurile la stomac sunt foarte frecvente și foarte neplăcute și apar, de cele mai multe ori, din cauza unei alimentații dezechilibrate, anumitor medicamente, stresului și fumatului. Poți scăpa de efectele atât de neplăcute cu câteva remedii naturale.

Arsurile la stomac sunt foarte frecvente și foarte neplăcute și apar, de cele mai multe ori, din cauza unei alimentații dezechilibrate, anumitor medicamente, stresului și fumatului. Arsurile la stomac pot să apară și în gastrită sau în caz de reflux de acid. Pe lângă medicamentele recomandate pentru calmarea arsurilor gastrice, există o serie de remedii naturale care s-au dovedit eficiente pe termen lung, în plus nu au efecte seccundare.

Remedii naturale pentru arsuri la stomac. Gastrita, inflamarea mucoasei stomacului, se asociază cu stresul, consumul excesiv de alcool, fumatul, un regim alimentar bogat în grăsimi și sărac în fructe și legume. Cei care au un stil de viață dezorganizat au un risc mai mare de a fi diagnosticați cu gastrită, au explicat medicii. Gastrita se manifestă prin: senzație de arsură și disconfort în piept, refluxul conținutului stomacului în esofag, corelat cu regurgitare acidă în gură, respirație urât mirositoare în timpul acestor episoade de disconfort, greață și spasme când stomacul este gol.

Refluxul de acid este o problemă de sănătate frecventă, atât la bărbați cât și la femei. Această afecțiune este însoțită de obicei de simptome neplăcute, precum arsuri și dureri la nivelul esofagului. Din fericire, există o serie de tratamente naturale pentru refluxul acid care vor ajuta să ameliorarea manifestărilor neplăcute și cu disconfort.

Refluxul acid, cel care se manifestă frecvent în aceste cazuri, poate semnala afecțiuni mai complicate, precum boala de reflux gastroesofagian (GERD). Dacă ai observat că refluxul acid este o problemă prezentă, se recomandă prezentarea la medic și consultarea de urgență a unui specialist. Medicul specialist îți va pune diagnosticul și, în funcție de gravitatea bolii, va putea indica diferite tratamente. Acestea pot fi diferite medicamente antiacide, intervenții chirurgicale sau tratamente endoscopice, care au fost testare riguros în ultimii ani.

Este bine de știut că pentru refluxul acid există mai multe tratamente naturale care nu au niciun efect secundar.

CEAIUL DE MUȘEȚEL

Ceaiul de mușețel poate fi salvarea pentru mulți în aceste cazuri, dacă nu au probleme speciale. Cei care se confruntă cu astfel de neplăceri pot consuma trei căni de ceai de mușețel pe zi, înainte de mese, de ceai de mușețel.

Mușețelul este una dintre cele mai vechi și mai valoroase specii medicinale, acțiunea să terapeutică fiind cunoscută încă din Antichitate. Florile de mușețel au numeroase întrebuințări în medicină naturistă. Acestea au proprietatea de a normaliza secreția acidului clorhidric în stomac și pot ajuta, de asemenea, la tratarea problemelor digestive, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, diaree și colici. 

Ceaiul de mușețel se prepară astfel: se infuzează un pliculeț de flori de mușețel în 250 ml de apă clocotită, vreme de cinci-zece minute. Infuzia se bea îndulcită cu miere.

Atenție: Mușețelul este are și contraindicații. Există studii care au demonstrat că ceaiul de mușețel nu este benefic pentru cei care suferă de astm sau pentru cei care au alergie la polenul de mușețel. Ca efecte adverse pot fi întâlnite atât tulburări respiratorii cât și cutanate.

CEAIUL DE SALCÂM

Și ceaiul obținut din salcâm este indicat pentru a calmă aciditatea gastrică. Îl poți prepara astfel: o lingură de flori uscate de salcâm se pun în 250 ml de apă fierbinte. Se consumă câte trei căni de infuzie pe zi, timp de una-două săptămâni.

CEAIUL DE GHIMBIR

Compușii fenolici din ghimbir sunt cunoscuți pentru faptul că ameliorează iritația gastrointestinală, că au proprietatea de a stimula producția bilei și că suprimă contracțiile gastrice, pe măsură ce alimentele și fluidele se mișcă prin tractul digestiv. Din acest motiv, ceaiul de ghimbir face parte din lista ceaiurilor pentru arsuri la stomac.

Rădăcina de ghimbir este un remediu natural eficient pentru refluxul acid și alte probleme digestive. Poate fi și o soluție pentru copiii care suferă sporadic de această afecțiune. În plus, femeile însărcinate pot folosi ghimbir pentru reflux, greață și vărsături.

Doza optimă este cuprinsă între 1 și 1,5 grame de pudră de ghimbir pe zi. O poți lua cu o jumătate de oră înainte de mese sau când ai simptome de reflux acid. De asemenea, poți consuma ghimbir sub formă de infuzie sau extract (conform instrucțiunilor producătorului). În unele cazuri, un exces de ghimbir poate provoca alte probleme digestive.

CEAIUL DE SALVIE 

Salvia este cunoscută pentru calmarea arsurilor stomacale, dar și pentru dispariția senzațiilor foarte neplăcute din cazul colecistitei (afecșiunea vezicii biliare). Simptomele colecistitei pot apărea de multe ori în urma unei mese prea bogate în grăsimi: durere severă la nivelul abdomenului, greață și vărsături, dureri de cap până la migrene, uneori febra. Salvia este de asemenea actiune antibacteriana, antiseptica si astringenta.

Pentru a prepara ceaiul de salvie: se fierbe 1 cană de apă care se toarnă peste 1 lingură de frunze de salvie. Frunzele se lasă la infuzat până când se ajunge la tăria dorită (aproximativ 5-8 minute), apoi se strecoară. Se pot bea 2-3 căni pe zi. Se poate prepara ceaiul de salvie și folosind salvie măcinată, dar e necesară o atenție sporită la strecurare. Odată ce infuzia s-a răcit suficient de mult pentru a fi consumată în siguranță, se poate bea. Se poate adăuga în ceaiul de salvie zahăr sau miere, suc de lămâie sau coajă de lămâie, scorțișoară. Ceaiul de salvie este, de asemenea, disponibil sub formă de pliculețe.

Atenție, salvia poate produce convulsii digestive la persoanele sensibile și este contraindicată epilepticilor. De asemenea, este contraindicată și femeilor care alăptează, pentru că poate diminua secretia lactată.

CEAIUL DE MENTĂ

Și menta poate ameliora arsurile stomacale, dar și anumite neplăceri digestive cum sunt balonarea și indigestia. Numeroase studii1 arată că menta relaxează sistemul digestiv și poate ușura arsurile la stomac. 

În plus, are un efect antispasmodic asupra sistemului digestiv fiind un remediu eficient în calmarea crampelor stomacale. Menta este și un bun medicament naturist în tulburări digestive și hepatice, având proprietatea de a stimula secreția biliară. Infuzia de mentă se prepară astfel: o linguriță de plantă mărunțită se pune în 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consumă o cană după fiecare masă. Se recomandă și în tratarea diareei, pentru proprietățile sale astringente, antiseptice și antismolitice.

Pentru că folosirea îndelungată a ceaiului de mentă poate duce la incontinență urinară, vomă, așfixie și diaree, este important că, înainte de a începe orice tratament naturist, să consulți medicul. Totodată, ceaiul de mentă are câteva contraindicații. Nu trebuie consumat de hipotensivi, de persoanele care au aciditate scăzută a sucului gastric sau hernie.

BUSUIOCUL

Pentru că busuiocul este un antiseptic intestinal, absoarbe gazele din stomac, stimulează digestia datorită uleiului volatil, este eficient în calmarea arsurilor la stomac. Două lingurițe de plantă mărunțită se pun în 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma două-trei ceaiuri pe zi. Ceaiul de busuioc nu trebuie consumat pe perioade mari de timp și este contraindicat femeilor însărcinate sau care alăptează, bebelușilor și copiilor mici.

MIEREA

Mierea este un aliment medicinal și remediu topic pentru multe afecțiuni folosit din cele mai vechi timpuri. Mierea poate fi folosită pentru a ameliora refluxul acid, alături de medicamentele convenționale.

Mierea, datorită densității și vâscozității sale, rămâne o perioadă de timp în esofag. Aceasta acoperă întreaga membrană mucoasă și are o acțiune antiinflamatoare și antibacteriană.

Atunci când alegi mierea, îți recomandăm să utilizezi un sortiment pur și netratat termic. În acest fel, mierea își păstrează proprietățile și nu conține aditivi nesănătoși.

Surse: doc.ro, sfatulmedicului.ro, doctorulzilei.ro