MENIU

Războiul între Palate: Armata, printre "victimele colaterale"

Viorica Dancila, prezentă la ceremonia NATO

Războiul dintre cele două palate continuă. Dincolo de măsurile luate de executiv în justiţie şi tema referendumului, un alt măr al discordiei iese din nou la iveală: Armata.

În această dimineaţă premierul Viorica Dăncilă a participat la ceremonia militară dedicată aderării României la NATO, eveniment pentru care MAPN i-a trimis şi şefului statului o invitaţie.

Potrivit Realitatea TV, Klaus Iohannis a refuzat să participe la ceremonia de duminică dimineața. Șeful statului se află în conflict deschis cu ministrul Apărării și cu PSD-ALDE pe tema numirii noului șef al Statului Major al Armatei.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie.

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, au acuzat că şeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

MApN a contestat, la Curtea de Apel Bucureşti, decretul prin care a fost prelungit mandatul de şef al Statului Major al Apărării pentru generalul Nicolae Ciucă. Ministerul a cerut suspendarea şi anularea decretului.

Iohannis câștigă războiul cu PSD pe șefia Marelui Stat Major al Armatei

Curtea de Apel București a respins, la finalul lunii martie, acțiunea Ministerului Apărării prin care a solicitat anularea decretului semnat de Klaus Iohannis, de prelungire a mandatului de șef al Statului Major al Apărării pentru Nicolae Ciucă. Decizia nu este definitivă.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 31 ianuarie, să suspende decretul preşedintelui Iohannis prin care a prelungit mandatul comandantului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Armatei. La scurt timp după decizia instanţei, MApN a anunţat că pe funcţia de locţiitor al şefului SMAp a fost împuternicit generalul-locotenent Laurian Anastasof. Suspendarea decretului a fost dispusă până la soluționarea dosarului.

Mai multe articole despre:
MApN armata română