MENIU

Arhitect: Din cauza legii, nu putem lua bani din bugetul public pentru a consolida clădiri private

Președintele Ordinului Arhitecților din România, Șerban Țigănaș, a declarat, miercuri, la RFI.ro, că "în România există un soi de blocaj la nivel de lege care nu permite ca resurse financiare din bugetul public să fie folosite pentru a salva, consolida și pune în siguranță clădiri care se află în proprietate privată". Deși a încercat să remedieze acest aspect, punctează Șerban Țigănaș, Parlamentul nu a acceptat propunerea sa.

“Noi am făcut o propunere Parlamentului în acest sens. Într-o primă instanță ea nu a fost acceptată. Sperăm că pe fondul absolut dramatic al recentelor evenimente lucrurile să fie regândite. A doua soluție pe care o sugerez este evident o modificare a legislației generale de autorizare a construcțiilor, în sensul că ar trebui cumva introdusă și conștientizată această procedură în ideea că orice intervenție asupra unei construcții este un act de contruire. El trebuie adus la cunoștiința autorității care decide care este calea pentru intervenție", a declarat Șerban Țigănaș.

Mai mult, precizează Șerban Țigănaș, la ora actuală, "este o singură procedură care îți cere aceleași avize pentru modificarea unei ferestre sau pentru modificarea integrală a unei construcții complexe".

"E nevoie de biroctrații diferite pentru intervenții diferite. E vorba de o nuanțare care să nu mai creeze acest apetit al celor care au de făcut o lucrare minoră și care evită legalitatea pentru că birocrația este chinuitoare”, a mai spus președintele Ordinului Arhitecților din România.