MENIU

Arestul la domiciliu al purtătoarei de cuvânt a lui Aleksei Navalnîi, PRELUNGIT cu 6 luni. De ce se tem autoritățile ruse

Aleksei Navalîi, opozant rus

Un tribunal din Moscova a prelungit, miercuri, cu şase luni arestul la domiciliu al Kirei Iarmîş, purtătoarei de cuvânt a lui Aleksei Navalnîi. Anunțul a fost făcut pe Twitter, de Ivan Jdanov, un apropiat al lui Navalnîi. Kira Iarmîş este în arest la domiciliu din luna februarie a acestui an, după ce autorităţile au acuzat-o că a încălcat restricţiile privind coronavirusul în timpul unei manifestaţii de susţinere a opozantului rus. 

Avocata sa, Veronika Poliako, a declarat la postul de televiziune Dojd TV că menţinerea Kirei Iarmîş în arest la domiciliu va dura cel puţin până pe 6 ianuarie 2022.

Kira Iarmîş face parte dintre apropiaţii opozantului rus, care sunt supuşi unor presiuni puternice în Rusia, în contextul reprimării tot mai puternice de către autorităţi a mişcării opozantului.

Ea a devenit purtătoare de cuvânt a lui Navalnîi în 2014, după ce a lucrat alături de el când era candidat la alegerile municipale din Moscova.

Ivan Jdanov, care a condus fondul de luptă împotriva corupţiei al lui Navalnîi, responsabil de anchete asupra neregulilor elitelor ruse, a fost plasat de autorităţile ruse pe listapersoanelor căutate, fiind, în prezent, ţinta mai multor anchete penale.

Din câte se știe, Jdanov şi mai mulţi alţi aliaţi de prim-plan ai lui Navalnîi au părăsit deja Rusia şi trăiesc în exil.

În această toamnă, mai exact în luna septembrie, vor avea loc alegeri legislative în Rusia. În aşteptarea scrutinului, autorităţile au clasat drept \"extremiste\" organizaţiile mişcării lui Aleksei Navalnîi, determinând lichidarea lor şi interzicându-le susţinătorilor săi să candideze, relatează Agerpres.