MENIU

ArcelorMittal a vândut combinatul de la Galaţi. Cine este noul proprietar

ArcelorMittal a vândut combinatul de la Galați

ArcelorMittal a anunțat vineri, 12 octombrie, că a ajuns la o înțelegere cu grupul anglo-indian Liberty House pentru achiziția combinatului de la Galați.

Oferta celor de la Liberty House, companie patronată de Sanjeev Gupta, vizează preluarea facilităților ArcelorMittal din Cehia, România, Skopje (Macedonia) și Piombino (Italia).

Pentru combinatul de la Galaţi mai depuse o ofertă grupul ucrainean Metinvest, condus de miliardarul Rinat Ahmetov.

Cine e miliardarul Sanjeev Gupta care intră în forță cu afacerile în România

Data de 7 octombrie era termenul-limită până la care grupul ArcelorMittal trebuia să-şi vândă şase unităţi din Europa, pentru a putea prelua uriaşul combinat llva din Taranto.

Specialiştii aşteptau ca numele noilor proprietari să fie anunţate în zilele de 8 şi 9 octombrie, în timpul reuniunii Consiliului European din Luxemburg, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

ArcelorMittal solicitase Comisiei Europene o amânare a deciziei până la 1 noiembrie, iar răspunsul autorităților continentale antitrust a fost pozitiv.

După înțelegerea dintre ArcelorMittal și Liberty House, sunt încă în curs de desfășurare negocieri cu părțile privind vânzarea celorlalte active - ArcelorMittal Dudelange în Luxemburg și mai multe linii de finisare din Liege, Belgia - incluse în pachetul de vânzare.

Cine este Liberty House Group

Liberty House Group este o companie metalurgică fondată în Regatul Unit în 1992 de Sanjeev Gupta (47 de ani).

Are sediul la Londra și filiale în Dubai, Singapore și Hong Kong. Sanjeev Gupta a fost indicat, în primăvară, de Forbes drept cel mai ambițios industriaș din lume, după ce a cheltuit aproximativ 770 de milioane de dolari pentru achiziții între 2013 și 2017.

"Am plăcerea să anunț această tranzacție importantă, cea mai mare pentru noi de până acum. Dintr-o dată aceste achiziții vor dubla efectivele noastre și capacitatea de producție mondială, oferindu-ne o prezență puternică în centrul principalelor regiuni de producție din Europa. Ne propunem să colaborăm cu partenerii locali pentru a ne asigura o poziție puternică în cadrul lanțurilor interne de distribuție ale acestor economii naționale cu dezvoltare rapidă și să devenim o parte esențială a unui sector industrial european prosper. Acestea sunt active cu valoare ridicată, cu personal cu înaltă calificare și suntem nerăbdatori să-i primim în Alianța GFG", spune Gupta.

Cu această ocazie, Bogdan Grecu, director general al ArcelorMittal Galați – Skopje, a declarat: "Această etapă din istoria noastră deschide oportunități noi nu doar pentru continuarea producției de oțel la Galați, ci și pentru modernizarea Combinatului", scrie Realitatea de Galati.

Negocierile continuă cu părți interesate în privința vânzării altor active – ArcelorMittal Dudelange (Luxemburg) și câteva linii de finisare în Liege (Belgia), incluse în pachetul de separare.

Mai multe articole despre:
Arcelor Mittal arcelormittal