MENIU

Arafat, despre eventuala sa demisie: "Nu fug de răspundere. Mă pun la dispoziţia premierului"

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a comentat pentru Realitatea TV pe marginea suspendării din funcţie a conducerii ISU Bucureşti. În ceea ce priveşte eventuala sa demisie, Arafat a precizat că nu doreşte să "fugă de responsabilitate".

UPDATE: Într-un interviu acordat Realitatea TV, Raed Arafat a explicat că nu îşi va prezenta demisia doar pentru a fugi de responsabilitate.

"Demisia are două sensuri: să-ţi asumi o responsabilitate pentru că ai greşit şi pentru că n-ai prevăzut şi n-ai făcut (...) sau să fugi de responsabilitate şi să pleci şi să spui 'nu mă interesează'. Acest lucru, eu nu îl voi face", a spus secretarul de stat.  "Nu fug de răspundere. Dacă găsesc că am greşit sau am neglijat eu, personal, ceva, atunci mă pun la dispoziţia premierului şi spun că am greşit", a adăugat el.

Într-o intervenţie telefonică la "Dimineaţa de ştiri", de la Realitatea TV, Arafat a făcut o serie de precizări cu privire la adresa pe care firma EMAGIC o transmisese ISU, cu doar câteva săptămâni înainte de incendiul din Colectiv, prin care înştiinţase înstituţia că intenţionează să organizeze în respectivul loc un festival.

"Aspectul care  fost discutat ieri şi care a fost verificat imediat, pentru că s-a considerat din start, de când am fost informat, că este un aspect extrem de grav şi important dacă se confirmă - şi s-a confirmat - : adresa de la societatea EMAGIC, transmisă pe 23 (23 septembrie, n. red), la ora 23.30, cum că ei vor organiza la platforma Pionierul şi clubul Colectiv un eveniment cu 2.000 de persoane, în datele de 25 şi 26. Când am aflat că a existat această adresă către ISU Bucureşti, care are competenţă în acest sens, ieri am trimis imediat un control, în cursul serii, pentru a verifica ce s-a făcut cu adresa. Am găsit adresa respectivă, am găsit două răspunsuri la adresă, emise în data de 25, către societatea EMAGIC, în care ISU Bucureşti înşiră obligaţiile societăţii, dar nu am găsit nicio dovadă că cineva a verificat, a urmărit, dacă locaţia are măcar autorizaţie ca să desfăşoare o astfel de activitate", a explicat Arafat.

"Acesta este unul din motivele pentru care la nivelul Inspectoratului s-a pus la dispoziţie întreaga comandă a ISU Bucureşti, departamentul a primit toate documentele care ieri au fost găsite la ISU Bucureşti şi toate datele noi care au apărut la dispoziţia DNA-ului, care duce mai departe dosarul cu clubul Colectiv. Datele au fost înregistrate azi dimineaţă şi normal, pe linie administrativă, urmează să se mai facă şi alte verificări aprofundate ca să vedem care era practica atunci când veneau astfel de solicitări", a adăugat el.

În plus, secretarul de stat a precizat că "nu era nicio autorizaţie în numele clubului": "Una este asta. Şi al doilea lucru era aspectul dacă se ştia de activitatea clubului la ISU. Nouă, colegii de la ISU Bucureşti ne-au zis că nu ştiau nimic. Acest aspect acum s-a schimbat - se ştia de activitate acolo."

Pe de altă parte, Raed Arafat a subliniat că "pe partea de prevenire, rolul de a rezolva această problemă era al ISU Bucureşti".

"Nu sunt conducătorul instituţiei. Conform legii, instituţia se află sub coordonare. Instituţia este una independentă, cu comandă independentă şi totul independent, aflată sub coordonarea departamentului. Din momentul în care există activităţi zilnice care se desfăşoară în cadrul IGSU, asta face parte din activităţile zilnice de prevenire. Pe partea de prevenire, rolul de a rezolva această problemă era al ISU Bucureşti. Acolo există oameni care răspund, oameni care au în sarcina lor clar şi prevede legea clar ce au de făcut", a mai spus secretarul de stat în cele din urmă.

Conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov a fost suspendată miercuri, 25 noiembrie, după ce s-a constatat că ISU știa de existența clubului Colectiv, dar nu a luat nicio măsură pentru asigurarea securității în local.

ISU fusese înștiințat de existența clubului printr-o adresă a firmei EMAGIC, care anunța organizarea unui festival în clubul Colectiv, cu câteva săptămâni înainte de incendiu.