MENIU

ARAFAT, despre INTERVENŢIA ÎN CAZUL TRAGEDIEI AVIATICE: "A judeca este o greşeală"

Raed Arafat

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a vorbit la REALITATEA TV despre accidentul aviatic din Munţii Apuseni şi despre modul în care au intervenit salvatorii.  "A judeca este o greşeală", a spus Arafat care a precizat că salvatorii merită mulţumiri având în vedere condiţiile în care au intervenit.

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a precizat la REALITATEA TV că în timpul intervenţiei din Munţii Apuseni au existat două probleme majore. "Nu sunt persoana care să vină să judece. Ca misiune ar fi două aspecte principale: comunicarea în interior şi în exterior", a spus Arafat, care a menţionat că în România există lacune în anumite servicii, referindu-se la comunicaţii.

Cu toate acestea, secretarul de stat a apreciat intervenţia salvatorilor. "Este o zonă extrem de dificilă de abordat. Să nu începem să ne lansăm cu comentarii. Asta poate ca o intervenţie să fie ineficientă. Comisiile de analiză trebuie să vină cu concluziile. ISU este coordonatorul acestor intervenţii", a spus Raed Arafat.

Cât despre localizarea ACCIDENTULUI AVIATIC, Raed Arafat a spus că există în aviaţie sistemele de localizare, există datele de zbor, GPS-ul de pe telefon.

"Se întâmplă. Ne-am confruntat şi noi cu o situaţie similară când ne-a căzut elicopterul în Pasul Tihuţa. Zona era aproape localizată, dar a durat câteva ore.

Condiţiile în care s-a intervenit în cazul acesta au fost grele. Era ceaţă, pădure deasă, zăpadă şi gheaţă, cu riscuri. Pădurarii au căutat într-o zonă cunoscută de ei. Pentru salvatorii care au participat trebuie să le mulţumim pentru participare. Pentru management se face analiza şi se vede pe proceduri să se vadă dacă se putea interveni mai repede", a spus Arafat.

Despre intervenţia echipelor SMURD, despre care s-a spus că au fost nepregătite, Raed Arafat a precizat că există anumite condiţii în aceste misiuni.  "Am auzit că s-au deplasat fără materiale, când te duci în astfel de misiuni duci cu tine strictul necesar. Duci echipamente cu care să faci resuscitare. A judeca este o greşeală. Faptul că a dus fata un rucsac care are 18 kilograme, a avut cele mai importante echipamente, după ce se intervine se pot cere echipamente suplimentare", a spus Arafat.