MENIU

Aperitive infectate cu STAFILOCOCUL AURIU, la o nuntă din Alba!

În aperitivele de la nunta organizată la Căminul Cultural din Șugag, judeţul Alba, a fost găsit Stafilococul coagulazo-pozitiv, scrie realitateadealba.net.

8 persoane au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe în data de 28 octombrie, după ce au participat la o nuntă, la Căminul Cultural din comuna Șugag, acuzând probleme digestive.

Stafilococul auriu (lat. Staphylococcus aureus) este o bacterie patogenă din genul Staphylococcus, care poate produce infecții supurative sau septicemii la om și animale.

Stafilococul auriu se deosebește de alte specii ale genului prin faptul că este coagulazo-pozitiv.

Starea de sănătate a pacienților este bună, iar persoana internată a fost externată, informează DSP Alba.

Serviciul de control în sănătate publică din subordinea DSP a prelevat 17 probe alimentare din meniul servit la nuntă, care au fost analizate în laborator, iar conform rezultatelor analizelor, în 9 probe alimentare a fost prezent stafilococul coagulazo-pozitiv.

Alimentele în care s-a găsit stafilococul au fost servite la aperitive. Celelalte probe alimentare au fost corespunzătoare din punct de vedere bacteriologic.

Compartimentul de epidemiologie a efectuat ancheta epidemiologică.

Persoanele care au ajuns la spital au vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, iar acestea prezentau dureri abdominale, grețuri, vărsături, scaune diareice.

Mâncarea a fost preparată conform declarațiilor mirilor și ale administratorului căminului atât în gospodăria mirilor cât în bucătăria Căminului Cultural.

Materia primă a fost procurată atât din comerț cât și din gospodăria proprie.

Ce s-a descoperit în urma controlului?

  • Personalul care a asigurat pregătirea și respectiv servirea mesei nu a avut un contract de prestări servicii cu primăria sau cu mirii.
  • Nu au existat substanțe dezinfectante pentru veselă, suprafețe, mâini (a existat doar detergent).
  • Transportul alimentelor de la familia organizatoare la Căminul Cultural Șugag s-a făcut cu mijloace de transport neautorizate (neamenajate și neechipate corespunzător).
  • Recipientele folosite nu asigurau protecția alimentelor împotriva contaminării.
  • Prăjiturile servite la nuntă au fost preparate acasă la familiile mirilor.
  • Doar tortul mirilor și prăjiturile oferite pentru acasă au fost preparate într-un laborator de cofetărie cu sediul în Sebeșel și au declarație de conformitate.
  • În bucătărie s-a folosit apa potabilă provenită de la rețeaua de distribuție Dobra și conform buletinelor de analize este corespunzătoare.
  • La nuntă s-a servit si apă de izvor, dintr-o sursă verificată de DSP Alba, care este corespunzătoare.