MENIU

Apel urgent către gravide să se vaccineze - riscuri URIAȘE pentru mamă și făt în cazul infectării. Mesajul Societății de Obstetrică și Ginecologie

Copil infectat cu Sars-Cov-2. Foto: Ministerul Sănătății

Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România face un nou apel către femeile gravide să se vaccineze împotriva Sars-Cov-2. ”Nu amânați vacinarea până după naștere! Ar putea fi prea târziu”, scriu medicii într-un mesaj postat pe RO Vaccinare. 

Prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, avertizează că boala Covid-19 la gravide creşte riscul de naștere prematură, dezlipire de placentă, moartea fătului în uter, spitalizare în ATI și deces al mamei. În schimb, anticorpii dezvoltați de mamă după vaccinare ajung și la făt atât prin placentă, înainte de naștere, cât și prin laptele matern, după naștere, transmite medicul. 

”APEL CĂTRE GRAVIDE
Nu amânați vacinarea până după naștere! Ar putea fi prea târziu.
Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România face un nou apel către toate gravidele de a se vaccina cât mai repede împotriva Sars-Cov-2.
Milioane de femei gravide s-au vaccinat pe tot globul.
Toate datele acumulate în ultimele 19 luni confirmă fără dubiu că:
1. Boala Covid-19 la gravide creşte riscul de naștere prematură, dezlipire de placentă, moartea fătului în uter, spitalizare în ATI și deces al mamei.
2. Vaccinarea scade riscul de infecție cu virusul SARS CoV-2 de peste 5 ori
3. Vaccinarea scade riscul boală Covid-19 severă și de a ajunge la spital e 10 ori
4. Vaccinarea scade riscul de deces al gravidelor infectate SARS CoV-2 de 11 ori
5. Vaccinarea gravidei protejează nou-născutul. Anticorpii dezvoltați de mamă după vaccinare ajung și la făt atât prin placentă, înainte de naștere, cât și prin laptele matern, după naștere.
6. Vaccinul este sigur pentru gravidă și făt.
7. Vaccinarea nu afectează în nici un fel fertilitatea feminină sau masculină, nici prezentă şi nici viitoare. Boala COVID, în schimb, poate afecta grav fertilitatea.
Nu amânați vaccinarea până după naștere! Ar putea fi prea târziu. Nu vă riscați viața și viața copilului pe care îl așteptați. Cu un singur gest simplu, sigur și la îndemână, puteți să vă protejați, împreună cu bebelușul”, se arată în mesajul postat pe RO Vaccinare.