MENIU

APĂRĂTORII Planetei! NASA va modifica traiectoria unui ASTEROID. La această misiune lucrează și ROMÂNI

ASTEROID FOTO: NASA

Întreaga planetă va urmări miercuri, 24 noiembrie, lansarea misiunii DART (Double Asteroid Redirection Test) a NASA, menită să modifice pentru totdeauna traiectoria unui asteroid, scrie Agentia Spatiala Romana ROSA.

DART se va ciocni cu luna unui asteroid pentru a-i schimba orbita în jurul corpului său mamă, testând astfel conceptul de deviere departe de Pământ a obiectelor cosmice ce prezintă un risc.

Agenția Spațială Europeană (ESA) va oferi suport de la sol pentru plecare în spațiu a misiunii DART, ajutând la transmiterea semnalelor misiunii imediat după lansare.

În plus, un grup de specialiști europeni urmărește îndeaproape campania de lansare a lui DART.

Din grupul european al misiunii Hera fac parte și mai multe echipe românești, care contribuie la prima misiune de apărare planetară.

DART o naveta spatiala special conceputa, fara echipaj uman la bord, va lovi corpul dintr-un sistem binar de asteroizi, Didymos în septembrie 2022, ciocnindu-se de acesta cu o viteză de aproximativ 6,6 km pe secundă. 

Deși sistemul de asteroizi Didymos își va menține neperturbată mișcarea în jurul Soarelui, coliziunea ar urma să schimbe orbita lui Dimorphos,un asteroid ce are un diametru de 160 de metri.

Misiunea, considerată una de “apărare planetară”, ar trebui să permită omenirii să se protejeze în viitor în cazul unui risc de impact cu un astfel de corp ceresc, informează vineri AFP.

Scenariul misiunii duce cu gândul la cel al filmului “Armageddon”, în care Bruce Willis şi Ben Affleck salvau planeta de un asteroid uriaş ce se îndrepta spre Terra.

Deşi niciun mare asteroid cunoscut nu se află în prezent pe o traiectorie de coliziune cu Terra, specialiştii de la NASA vor să se pregătească pentru o astfel de eventualitate.

Mai multe articole despre:
asteroizi planeta meteoriti deviere nasa esa nava