MENIU

Anunț pentru elevii de clasa a 8-a! 14.000 de locuri pentru liceu, tăiate de Ministerul Educației pentru redistribuirea la alte profiluri

elevi

Cifra de școlarizare pentru clasa a IX-a, învățământ cu frecvență zi, scade anul viitor cu 14.000 de locuri. Ministerul Educației, condus de Sorin Cîmpeanu, susține că locurile care nu se mai regăsesc la clasa a IX-a de liceu au fost redistribuite la alte profiluri/forme de învățământ. În urmă cu doi ani, și fostul ministru PSD Ecaterina Andronescu a tăiat aproape 30.000 de locuri de la liceu invocând „popularea” școlilor profesionale în urma cererii de pe piața muncii. 

 

Cifra de școlarizare pentru liceu - REDUSĂ cu 14.000 de locuri de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

Ministerul Educației, condus de Sorin Cîmpeanu, a publicat miercuri proiectul de hotărâre de guvern privind aprobarea cifrei de școlarizare pentru anul școlar 2021-2022. Conform acestui proiect, numărul de clase pentru învățământul liceal, clasa a IX-a, va scădea cu peste 538 de formațiuni a câte 26 de elevi, față de planul de școlarizare actual.

Documentul poate fi consultat AICI 

Potrivit proiectului, cifra de școlarizare pentru clasa a IX-a, învățământ cu frecvență zi, scade anul școlar viitor cu 14.000 de locuri, echivalentul cu desființarea a 538 de clase cu câte 26 de elevi.

În anul școlar actual a fost alocat un număr de 134.600 de locuri în liceu, clasa a IX-a, iar pentru anul următor școlar ministerul propune 120.600 de locuri.

Consiliul Național al Elevilor a transmis, după propunerea Ministerului Educației, că „tăierea numărului de clase înseamnă compromiterea calității educației! Această scădere a numărului de clase va atrage după sine supraaglomerarea claselor rămase, iar acest lucru va reduce în mod semnificativ calitatea actului educațional. Mai mult, eliminarea unor clase din planul de școlarizare presupune micșorarea normelor didactice, fapt care va conduce atât la scăderea numărului de posturi disponibile în sistem, cât și la micșorări salariale pentru cadrele didactice”.

Reducerea cifrei de școlarizare în favoarea școlilor profesionale sau a claselor cu un număr redus de elevi?

După publicarea proiectului Ministerului Educației, Consiliul Național al Elevilor mai atrage atenția că reducerea numărului de clase, în baza unei cifre de școlarizare mai mici pentru anul școlar 2021-2022, “va atrage după sine supraaglomerarea claselor rămase, iar acest lucru va reduce în mod semnificativ calitatea actului educațional”. Consiliul Național al Elevilor (CNE) se referă la proiectul de hotărâre de guvern propus de Ministerul Educației, potrivit căruia cifra de școlarizare pentru clasa a IX-a, învățământ cu frecvență zi, scade anul viitor cu 14.000 de locuri, echivalentul cu desființarea a 538 de clase cu câte 26 de elevi.

„Scandalul Ecaterina Andronescu” cu tăierea cifrei de școlarizare

În urmă cu doi ani, reducerea cifrei de școlarizare pentru liceu a stârnit un întreg scandal, reproșurile părinților fiind acelea că elevii cu medii de cel mult 8, 8,30 ajung automat în învățământul profesional, fără a putea opta pentru licee umane sau reale. Fostul ministru PSD al Educației Ecaterina Andronescu a propus scăderea cifrei de școlarizare pentru liceu, la formele umane și reale, de zi, invocând cererea de pe piața muncii pentru învățământul profesional. Guvernul Dăncilă a aprobat cea mai mare scădere a cifrei de școlarizare din ultimul deceniu în aprilie 2019. Andronescu spunea atunci că cifra per ansamblu nu s-ar fi modificat însă au fost „repartizate” mai multe locuri pentru școlile profesionale. Fostul ministru preciza atunci că s-au făcut „reglaje între şcoala profesională şi învăţământul liceal”, iar numărul de locuri în şcolile profesionale ar urma să fie în jur de 70.000. Proiectul de HG propus de Andronescu prevedea doar 60.000 de locuri pentru acest tip de învățământ, cu doar 5.000 de locuri peste cifra de școlarizare din 2018. 

CNE a mai cerut Ministerului Educației “să ia măsurile care se impun pentru a se asigura de faptul că tăierile de clase vor avea loc doar acolo unde nu este atins efectivul minim de elevi necesar funcționării, dar și să deruleze investiții în infrastructura din învățământul profesional și tehnic, pentru a asigura atractivitatea acestor programe de studii pentru elevi”.

CNE mai avertizează că se va ajunge din nou la 30 de elevi în clase pentru a răspunde numărului mare de elevi care vor dori să urmeze în continuare cursurile unui liceu teoretic, pentu că „unitățile de învățământ vor fi nevoite să solicite inspectoratelor școlare mărirea claselor, până la 30 de elevi”.

„Considerăm că este inoportună tăierea a peste 530 de clase, întrucât asta va conduce la încă un ciclu de elevi care vor învăța în clase supraaglomerate. În acest moment, Ministerul Educației are oportunitatea de a schimba paradigma în ceea ce privește modul în care sunt constituite clasele: în loc să construim clase a câte 30 de elevi, complet ineficiente, acțiunea rațională ar fi să constituim clase care să respecte efectivul minim de elevi, însă care să nu depășească numărul de 26 de elevi/clasă. În caz contrar, vom perpetua starea de fapt, în detrimentul tuturor”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Reamintim că pe 21 ianuarie, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a decis că numărul de elevi în clasele de început de ciclu, în învăţământul liceal cu frecvență - zi, se va reduce: de la 28 la 24 de elevi în clasă pentru filiera tehnologică și învățământul profesional, inclusiv dual, precum şi pentru filiera vocațională - profil sportiv, teologic, pedagogic şi învățământul liceal de artă; de la 28 la 26 de elevi în clasă pentru filiera teoretică.

CIFRELE DE ȘCOLARIZARE pentru liceu propuse de ultimii trei miniștri ai Educației: Andronescu, Anisie, Cîmpeanu

Reamintim că anul trecut, guvernul liberal Orban, prin Ministerul Educației condus de Monica Anisie, a propus păstrarea aceleiași cifre de școlarizare pentru clasa a IX-a, pentru 2020-2021, la fel ca în 2019-2020, adică 134.600 de locuri. În 2019, în timpul guvernării PSD, cifra de școlarizare a fost tăiată de la 165.000 în anul școlar 2018-2019, la 134.600, în timpul mandatului Ecaterinei Andronescu. Acum, ministrul Sorin Cîmpeanu a propus 120.600 de locuri la liceu pentru 2021-2022, mai puține cu 14.000, comparativ cu cifra de școlarizare a actualului an școlar.