MENIU

Anunţ de ultima oră pentru datornicii la stat

Datorii la Fisc

În cazul în care contribuabilii sunt notificați de existența unor datorii la buget, aceștia au dreptul să se prezinte la organul fiscal în termen de 5 zile de la comunicare pentru punerea de acord asupra debitului.

În Monitorul Oficial de ieri, 11 decembrie 2017, a fost publicat un ordin prin care se aduce o modificare la procedura publicarii listei datornicilor la buget.

Potrivit art. 162 din Codul de procedură fiscală organele fiscale publică trimestrial lista debitorilor la buget, persoane juridice, dar și persoane fizice. Procedura efectivă este reglementată prin OPANAF nr. 558/2016 cu modificări ulterioare.

Fac obiectul înscrierii în listele de debitori acele persoane fizice sau juridice la care datoriile sunt mai mari decât următoarele plafoane:

a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere;
d) 15.000 lei, în cazul debitorilor persoane fizice.

Prin actul normativ publicat ieri sunt detaliate obligațiile fiscale ce nu sunt considerate restante. Nu sunt considerate obligații fiscale restante următoarele:

- obligații fiscale pentru care s-au acordat înlesniri la plată și sunt respectate condițiile de acordare;
- obligații fiscale consemnate în acte administrativ-fiscale a căror executare este suspendată în condițiile legii contenciosului în administrativ;
- obligații fiscale cu termene de plată viitoare stabilite printr-un plan de reorganizare judiciară;
- obligații fiscale mia mici de 40 lei existente în sold la 31 decembrie pentru care se aplică procedura anulării din oficiu;
- obligații fiscale valorificate prin cedarea bunurilor sechestrate când se realizează o vânzare de bunuri cu plata în rate până la nivelul prețului de vânzare.

Nu se consideră că un debitor înregistrează obligații fiscale restante dacă înregistrează debite la buget și concomitent înregistrează o cerere de rambursare pentru sume mai mari decât debitele, cerere aflată în curs de soluționare.

În cazul în care contribuabilii sunt notificați de existența unor datorii la buget, aceștia au dreptul să se prezinte la organul fiscal în termen de 5 zile de la comunicare pentru punerea de acord asupra debitului.
În cazul în care contribuabilul nu răspunde notificării, se consideră că obligațiile restante sunt cele existente în evidența organului fiscal, arată consultantul fical Adrian Benţa.

Cu această ocazie se modifică și formularul notificării adresat contribuabilului în sensul că obligațiile restante sunt structurate în funcție de bugetul la care se datorează, respectiv bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru șomaj, iar notificarea cuprinde atât debitele datorate, cât și cheltuielile accesorii aferente acestor debite.

Mai multe articole despre:
datorii ANAF datornici