MENIU

ANUNŢ de ultimă oră al austriecilor de la Raiffeisen Bank

<p>Rivalitate austriacă &icirc;n sistemul bancar din Rom&acirc;nia</p>

Austriecii de la Raiffeisen Bank au anunţat că operaţiunile lor din România nu au probleme, după ce ieri grupul rival Erste a ieşit în piaţă cu informaţii pesimiste referitoare la pierderile din acest an de pe piaţa locală.

Operaţiunile din România ale Raiffeisen Bank International (RBI) au "în continuare rezultate bune", a informat, vineri, banca austriacă, după ce joi rivalul Erste Group a anunţat că anticipează pentru acest an o pierdere record, din cauza afacerilor din Ungaria şi România, informează Mediafax..

"În România avem în continuare rezultate bune ale operaţiunilor locale, aşa că aceasta nu este o problemă pentru noi", a declarat un purtător de cuvânt al RBI.

Erste, proprietarul BCR, a anunţat, joi seara, că anticipează pentru acest an creşterea costurilor de risc de la un nivel estimat anterior la 1,7 miliarde de euro la 2,4 miliarde de euro, din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria şi România, ceea ce va alimenta o pierdere netă de 1,4-1,6 miliarde de euro.

În România, majorarea provizioanelor de risc reflectă măsurile sporite adoptate recent de Banca Naţională, înaintea unei evaluări a calităţii activelor de către Banca Centrală Europeană (BCE), pentru reducerea creditelor neperformante din sistemul bancar într-o manieră accelerată şi implementarea de către BCR a unor estimări mai scăzute privind recuperarea, luând în considerare preţurile obţinute pentru pachete mari de împrumuturi neperformante, se arată într-un comunicat al Erste Group.

"Nu avem probleme în această privinţă", a spus reprezentantul Raiffeisen, adăugând că banca mai are nevoie de câteva zile pentru a evalua impactul unei noi legi în Ungaria care va obliga instituţiile de credit să suporte costuri mai mari pentru împrumuturile în valută afectate de deprecierea forintului.

În cazul Ungariei, creşterea provizioanelor Erste are legătură cu măsurile guvernului în cazul creditelor în valută, care vor fi legate de corectarea retroactivă a spread-ului între cerere şi ofertă aplicat împrumuturilor în valută, de eliminarea dobânzilor unilaterale şi de modificarea comisioanelor, care urmează să fie aprobate de Parlament vineri, 4 iulie.

Profitul obţinut de grupul austriac RBI în România după plata taxelor a crescut cu 15,8% anul trecut, de la 86 de milioane de euro în 2012 la 100 de milioane de euro, ca urmare a unor plăţi mai reduse în contul impozitului pe profit. Câştigul înainte de taxe a avansat cu 3,1%, de la 101 milioane de euro în 2012 la 104 milioane de euro anul trecut.

În primul trimestru din acest an, profitul după plata taxelor obţinut de grup în România a scăzut cu 27,5%, de la 30 milioane de euro în primele trei luni ale anului trecut la 22 milioane de euro, în urma creşterii provizioanelor şi declinului venitului operaţional.

Grupul Raiffeisen este prezent în România prin Raiffeisen Leasing, Raiffeisen Capital & Investment, Raiffeisen Asset Management, Raiffeisen Investment România, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Bank.

Mai multe articole despre:
bănci Raiffeisen Bank Sistem bancar