MENIU

Anunțul unui ministru îi sperie pe români: prețurile la energie se vor egaliza cu cele din Occident

Viitorul nu sună bine pentru consumatorii români de energie: uniunea energetică nivelul UE va duce la creşterea preţurilor în România, avertizează ministrul Energiei. Acest lucru nu se va întâmpla peste noapte, dar nici șansele ca salariile din România să ajungă la nivelul mediei UE nu sunt foarte mari în următorii ani.

Politica energetică comună a Uniunii Europene (UE) şi constituirea uniunii energetice vor duce la preţuri sensibil egale, acest lucru însemnând pentru România creşterea preţurilor la energie.

Egalizarea prețurilor la energie între țările UE vine în condițiile în care nivelul veniturilor populaţiei este departe de câştigurile din Occident, astfel că este importantă definirea „consumatorului vulnerabil" la nivel comunitar, a declarat Victor Grigorescu, ministrul Energiei.

„Consumatorul vulnerabil este extrem de important, eu simt nevoia unei discuţii mai largi, nu numai în România ci şi la nivelul UE, pentru că vorbim acum de o politică energetică comună. Suntem la începutul unor discuţii care sunt destul de serioase despre o uniunea energetică. Şi e clar, pentru mine cel puţin este evident, că o eventuala cuplare a pieţelor va duce mai devreme sau mai târziu şi la o egalizare a preţurilor, chiar dacă poate nu în nivelul maximal, cu siguranţă există o zonă de echilibru care nu este în partea inferioară a scării preţurilor. În schimb, veniturile noastre nu sunt, suntem departe de a atinge convergenţa cu Uniunea Europeană în această privinţa şi atunci avem nevoie să gândim la nivel european, cred eu, un concept de consumator vulnerabil“, a afirmat oficialul, potrivit Adevărul.ro.
 
Anterior, fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu a dorit ca românii care au probleme cu plata facturilor la energie şi gaze naturale să fie subvenţionaţi din bani europeni.
Mai multe articole despre:
Ministerul Economiei ministrul Economiei