MENIU

Anunț devastator de la BNR. Ce se întâmplă cu banii românilor

BNR, anunț îngrijorător

Rata inflației va atinge valori mai ridicate decât cele estimate de Banca Națională - este avertismentul făcut chiar de BNR, în condițiile în care inflația a trecut deja de pragul record de 5%.

Banii românilor devin tot mai lipsiți de valoare, în condițiile în care BNR nu face altceva decât să constate galopul inflaționist generat de politicile economice ale Guvernului PSD-ALDE.

Rata anuală a inflaţiei ar putea atinge valori uşor mai ridicate pe orizontul foarte apropiat de timp, comparativ cu cele previzionate anterior, iar acestea sunt atribuibile acţiunii factorilor pe partea ofertei, respectiv unor dinamici relativ mai alerte de preţuri anticipate pe segmentele legume-fructe-ouă, combustibili şi produse din tutun.

Avertiamentul apare în minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României, publicată miercuri pe site-ul instituţiei.

"În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au remarcat că noile date şi analize reconfirmă perspectiva plafonării ratei anuale a inflaţiei pe parcursul următoarelor luni deasupra intervalului ţintei, în linie cu prognoza pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflaţiei din mai 2018, potrivit căreia rata anuală a inflaţiei ar urma să revină la finalul anului curent în apropierea limitei de sus a intervalului şi apoi să reintre şi să rămână în jumătatea lui superioară în cursul anului 2019. S-a notat, totodată, că valorile uşor mai ridicate pe care le va atinge probabil rata anuală a inflaţiei pe orizontul foarte apropiat de timp, comparativ cu cele previzionate anterior, sunt atribuibile acţiunii factorilor pe partea ofertei, respectiv unor dinamici relativ mai alerte de preţuri anticipate pe segmentele LFO, combustibili şi produse din tutun. În acest context, unii membrii ai Consiliului s-au arătat din nou preocupaţi de riscul ca o asemenea evoluţie a inflaţiei să dezancoreze anticipaţiile inflaţioniste pe termen mediu, considerând, totodată, că relevanţa lui ar putea fi sporită de o eventuală creştere peste aşteptări a unor preţuri administrate şi a preţului internaţional al petrolului", se spune în minuta BNR.

O altă veste proastă venită de la BNR confirmă așteptările experților economici: creșterea economică va încetini în următoarele trimestre din 2018:

Analizând potenţialul comportament viitor al presiunilor inflaţioniste ale factorilor fundamentali, membrii Consiliului au remarcat că noile evaluări reconfirmă perspectiva continuării decelerării creşterii economice în trimestrele II şi III, într-un ritm uşor mai pronunţat decât cel prognozat în luna mai, în condiţiile anticipării unor dinamici trimestriale ale PIB în creştere în raport cu trimestrul I, dar inferioare celor indicate de cea mai recentă prognoză pe termen mediu.

Mai multe articole despre:
BNR inflaţie rata inflaţiei