MENIU

Anunț de ultima oră despre poluarea cu AMONIU din apa bucureștenilor

Scandal uriaș legat de apa din Capitală. Ministerul Sănătății recomandă bucureştenilor să nu folosească apa de la robinet pentru băut, gătit sau igiena personală. Nici vorbă, apa este potabilă spun reprezentanții Apa Nova și arată cu degetul spre Apele române care nu ar fi făcut anunțat poluarea cu amoniu pe râul Argeş.

Directorul departamentului pentru Situații de Urgență de la Apele Române Sorin Rândașu a explicat la Realitatea TV care este situația actuală a nivelului de amoniu din Argeș.

"În momentul de față, cantitatea de amoniu care e măsurată pe cursul de apă a scăzut de la 0,7 la 0,3 mg/litru în secțiunea barajului Crivina, pe râul Argeș", a declarat la Realitatea TV Sorin Rândașu.

Potrivit oficialului de la Apele Române, nu este niciun pericol pentru populație și pentru sănătate publicului.

"Aș vrea să vă comunic faptul că, în colaborare cu Apa Nova, după ce am sesizat aceste creșteri ale concentrației de amoniu, am mărit debitul de la barajul de la Golești de la 16 metri cubi/secundă la 30 și azi la 40 metri cubi pe secundă, în vederea diluției corespunzătoare și reducerea nivelului de clor din procesul de clorinare", a mai spus Sorin Rândașu.

În cursul zilei de miercuri, Apele Române au emis un comunicat de presă cu privire la depășirea indicatorului de Amoniu:

În dimineața zilei de 30 ianuarie 2019, Administrația Națională „Apele Române” (A.N.A.R.) prin Administrația Bazinală de Apă Argeș – Vedea (A.B.A.) a fost înștiințată telefonic de către reprezentanții societății S.C. APA NOVA S.A. București că în secțiunea barajului Crivina, pe râul Argeș (de la punctul de captare), s-a înregistrat o creștere a indicatorului Amoniu până la valoarea de 1.3 mg/l (maximul prevazut de lege fiind de 1.5 mg/l). Această creștere a fost înregistrată la data de 28 ianuarie 2019, ora 20:00.

Reprezentanții companiei de apă au informat că au luat măsura utilizării unei cantități mai mari de clor pentru potabilizarea apei și diminuarea cantității de amoniu. Creșterea indicatorului Amoniu până la  0.7 mg/l. a fost înregistrată și în probele de apă analizate în cadrul Laboratorului de Calitatea a Apei al Administrației Bazinale de Apă Argeș – Vedea.

Majorarea accentuată a cantității de amoniu poate fi cauzată de creșterea debitului râului Argeș după topirea zăpezii și antrenarea unor deșeuri de diferite tipuri aflate pe maluri.

Prima măsură luată de reprezentanții A.N.A.R. prin A.B.A. Argeș – Vedea a fost majorarea debitului de apă evacuat din acumularea Golești de la 16 metri cubi pe secundă la 30 de metri cubi pe secundă și supravegherea situației îndeaproape. De asemenea, în cursul zilei de astăzi au fost prelevate noi probe de apă pentru efectuarea analizelor de calitate, în funcție de rezultatul acestora urmând a se dispune noi măsuri.

Într-un comunicat de presă transmis joi dimineața, reprezentanţii Apa Nova afirmă că Administraţia Naţională Apele Române "nu a făcut nicio informare cu privire la poluarea cu amoniu pe râul Argeş".

Isteria apei potabile din Bucureşti. Apa Nova, anunţ de ultima oră

Mai multe articole despre:
apă potabilă amoniu poluare cu amoniu