MENIU

Anunț bombă: Trei județe din Bulgaria ar putea să ceară alipirea la România

Regiune Bulgaria
<p>Cetăți medievale din Bulgaria</p>
<p>Cetăți medievale din Bulgaria</p>
<p>Cetăți medievale din Bulgaria</p>

Un comitet al separatiștilor din Nord-Vestul Bulgariei a inițiat o petiție prin care se cere autonomia a trei județe din țara vecină și eventuala alipire la România.

Liderul petiției inițiate de separatiștii Boris Kamenov a declarat presei din Bulgaria că oamenii din regiunea nord-vestică au avut întotdeauna un spirit de luptători și că toți își doresc să scape de corupția din țară.

Municipalitățile vizate de petiția separatistă sunt regiunile Vidin, Vratsa și Montana, potrivit portalului EU Scoop. În provincia Vidin, cele mai mari orașe sunt Vidin și Belogradchik, în Montana sunt Montana și Lom, iar în Vratsa se află Kozloduy și Vratsa.

Potrivit lui Boris Kamenov, populația regiunii din nord-vestul Bulgariei a organizat atât revolta împotriva Imperiului Otoman, cât și revolta "Septembrie 1923".

Întrebat cum își argumentează dorința de alipire la România, liderul separatist a răspuns că sistemul judiciar românesc s-a dovedit mai eficient în lupta anti-corupție în ultimii ani.

Problemele din regiune nu se limitează, totuși, la corupție: nu există multe afaceri locale, oamenii sunt nevoiți să migreze în căutarea unui loc de muncă, iar rata natalității este extrem de scăzută. Potrivit Eurostat, nord-vestul Bulgariei este cea mai săracă regiune din Europa.

Provincia Vidin are aproximativ 130.000 de locuitori, provincia Vratsa este mai mare: 243.000 locuitori, iar Montana are 148.000 locuitori. Conform celui mai recent recensământ, aproximativ 7-10% din populația regiunii este alcătuită din romi.

Cetatea medievală Baba Vida se află în regiunea de nord-vest a Bulgariei:

Cetatea Vidin: