MENIU

Angela Merkel: ”Virusul ne va ține ocupați mult timp!” Ce le cere cancelarul german liderilor europeni

Angela Merkel

Creșterea capacității de producție a vaccinurilor împotriva noului coronavirus va fi unul dintre subiectele principale de discuție la summitul Consiliului European, care are loc joi și vineri. Anunțul a fost făcut de Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, care a atras atenția că ”problema pandemiei se va lungi dincolo de acest an” și că, în lipsa vaccinurilor, există riscul apariției unor noi tulpini.

Merkel a subliniat că problemele legate de livrarea vaccinurilor sunt cauzate în principal de lipsa capacității de producție. 
”Centrele de producţie britanice produc pentru Marea Britanie, iar SUA nu exportă, aşa că ne bazăm pe ceea ce putem face în Europa”, a declarat Cancelarul în Parlament, înaintea summitului.

Merkel a avertizat că pandemia va mai dura. 
”Trebuie să plecăm de la premisa că virusul, cu mutaţii sale, ne va ţine ocupaţi pentru mult timp, aşa că problema se va prelungi dincolo de acest an”, a adăugat aceasta. 

Cancelarul Germaniei a cerut eforturi suplimentare pentru a garanta că şi restul lumii primeşte vaccinuri. În caz contrar, riscul apariției unor noi mutații va fi în continuare crescut, iar unele dintre ele ar putea deveni rezistente la serurile apărute pe piață. 

Merkel a apărat decizia guvernului său de a procura vaccinuri anti-coronavirus împreună cu celelalte state membre ale UE, adăugând că un eşec în această privinţa ar fi zguduit blocul comunitar din temelii.
”În ciuda tuturor plângerilor, a fost corect să ne bazăm pe achiziţia şi aprobarea în comun a vaccinurilor de către Uniunea Europeană. Acum, când vedem că inclusiv cele mai mici diferenţe în distribuţia vaccinurilor produc mari discuţii, nu vreau să îmi imaginez ce ar fi fost dacă unele state ar fi avut vaccinuri, iar altele nu. Acest lucru ar fi zguduit piaţa internă la temelie”, a explicat Șefa guvernului. 

Angela Merkel RENUNȚĂ la restricțiile dure de Paște. Ce l-a determinat pe cancelarul german să dea înapoi

Tot joi, landul Saar din Germania a anunţat că elimină principalele restricţii împotriva Covid până după lunea Paştelui catolic. Este primul land german care ia această decizie, pe fondul nemulțumirii opiniei publice. Din 6 aprilie, cinematografele, teatrele, sălile de concerte, terasele cafenelelor şi restaurantelor şi cluburile de sport vor fi redeschise, iar restricţiile privind întâlnirile între persoane vor fi în mare măsură relaxate, a anunțat ministrul-preşedinte al acestei mici regiuni de la frontiera cu Franţa şi Luxemburg, Tobias Hans. Acesta a adăugat că relaxările vor fi condiţionate de teste antigen rapide cu rezultat negativ, potrivit Agerpres.