MENIU

Cei mai căutați angajați din România. Salariile lor cresc an de an

Salarii mai mari în iunie

Criza de specialişti împinge companiile din România să facă eforturi pentru a atrage noi angajați. Astfel, 46% dintre angajatori se așteaptă să plătească pachete salariale cu până la 10% mai mari pentru pozițiile noi, comparativ cu începutul anului.

Aproape 20% dintre angajatori cred că este nevoie de pachete salariale cu 10%-20% mai generoase, iar 2% dintre angajatori se așteaptă inclusiv să fie necesar să ofere salarii chiar și cu 20% mai mari pentru poziții similare comparativ cu începutul anului.

Candidații cu 2-5 ani experiență în joburi de birou sunt cei mai căutați în semestrul doi, se arată într-un studiu al portalului de recrutare BestJobs.ro.

Cele mai multe poziții deschise în a doua jumătate a acestui an vor fi pentru joburi de birou (white collars, 47%), urmate de cele pentru muncitori calificați (41%).

Majoritatea pozițiilor noi din perioada iulie-decembrie 2018 se adresează candidaților cu 2-5 ani experiență (54%), urmate de cele pentru candidați entry-level, cu până la 2 ani de experiență (37%).

Potrivit studiului desfășurat pe un eșantion de 682 companii mici, medii și mari din România, 64% dintre angajatori estimează că vor scoate la concurs până la 10 poziții noi în semestrul doi din 2018, iar alți 21% - între 10 și 20 de poziții noi.

Pentru fiecare poziție, 73% dintre companiile care vor face angajări caută între 1 și 5 candidați, iar cele mai bune perspective de angajare sunt în domenii precum Vânzări (63% dintre companii au declarat că au în plan să angajeze pe astfel de poziții), Administrativ (57%) și Producție(54%).

Competiția din ce în ce mai accentuată pentru candidați valoroși împinge angajatorii să extindă inclusiv pachetele de beneficii extra salariale. Astfel, angajatorii iau în calcul posibilitatea să includă beneficii precum pensii private facultative, vouchere de vacanță, salturi cu parașuta, reducere la biletele de avion și chiar masaj la birou, arată sondajul BestJobs.

În prima jumătate de an, job-urile cele mai căutate au fost cele din cadrul unor companii precum eMag și Jysk, acestea înregistrând peste 10.000 de aplicări fiecare, urmate de job-urile din cadrul Interbrands și Oracle, cu peste 8.000 de aplicări pentru pozițiile deschise.

Mai multe articole despre:
BestJobs