MENIU

Anchetă penală după ce fiul unui primar,care avea 5 și 6 în școală, a luat 10 la Evaluarea Națională

Rezultate finale Evaluare Națională 2016

Ministerul Educației a sesizat parchetul din Botoșani după ce fiului primarului orașului Salcea, care ar fi avut note medii la Limba Română, a luat 10 la Evaluarea Națională, sesizarea inițială fiind făcută, potrivit unor surse, de părinții altor elevi.

„Am fost sesizați prin Telverde, moment în care am solicitat expertului corpului de control al ministerului din zonă și monitorului Ministerului Educației Naționale să verifice atât la comisia județeană de examen din Suceava, la centrul de examen, cât și comisia de evaluare zonală din Botoșani. Au fost sesizate instituțiile de cercetare penală din Botoșani, există o anchetă în curs. Dacă cercetarea aflată în curs stabilește frauda la examen, Ministerul Educației aplică prevederile metodologiei de examen, respectiv anularea lucrării și nota 1 pe lucrarea respectivă”, a declarat Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al ministerului, pentru Mediafax.

Inspectorul școlar general al județului Suceava, Gheorghe Lazăr, a declarat, joi, corespondentului Mediafax, că instituția pe care o conduce a făcut o anchetă în acest caz și a transmis datele Ministerului Educației. Potrivit lui Gheorghe Lazăr, ancheta ISJ Suceava a vizat condițiile în care s-a desfășurat examenul.

„Am văzut documentele din școală și cum s-a desfășurat examenul”, a spus Lazăr.

Acesta a menționat că teza vizată nu a fost văzută întrucât este în centrul de examen din județul Botoșani unde a fost corectată și evaluată. „Dacă s-ar fi făcut o prostie colectivă acolo s-ar fi văzut în rezultate”, a spus inspectorul școlar general al județului Suceava.

El a adăugat, însă, că sistemul video din școala respectivă a funcționat, dar nu a înregistrat desfășurarea examenului, astfel încât această situație trebuie clarificată.

Surse locale spun că sesizarea în cazul fiului primarului orașului Salcea, Ilie Lungu, a fost făcută de câțiva părinți, cărora li s-a părut ciudat că un elev de 5,6,7 să ia nota 10 la proba de limba română.

Ioan Ștefan Lungu de la Școala Gimnazială „Mandache Leucov” din Prelipca, orașul Salcea, a obținut la evaluarea națională media 9,12, fiind notat cu 10 la limba română și cu 8,25 la matematică.

El a intrat cu media de admitere 8,83 la Colegiul Tehnic ”Al I Cuza” din Suceava, aceasta fiind a treia medie de admitere la acest colegiu, primii doi având mediile 9,17, respectiv 9,13.

Mai multe articole despre:
Suceava evaluare naţională săcea