MENIU

Anchetă în spitalele în care au fost trataţi răniții din Colectiv

Ministerul Sănătăţii a anunţat că va începe o anchetă privind infecţiile din spitale din România, în urma declaraţiilor făcute de medicii de la Spitalul de Arşi.

UPDATE: Într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului "Matei Balş" din Capitală, a precizat că, deşi Institutul a analizat probe recoltate de la persoanele care au suferi arsuri în Clubul Colectiv, nu poate spune cu certitudine dacă suprainfecţiile au apărut ulterior din cauza germenilor din spital sau a germenilor proprii ai pacienţilor.

"Noi am intervenit printr-un protocol stabilit cu Ministerul Sănătăţii să monitorizăm starea pacienţilor din punct de vedere microbiologic şi atunci când apar infecţii să putem da o mână de ajutor. De la început ne-au parvenit probe de la pacienţi şi noi am lucrat la aceste probe. (...) Noi am început verificările după 2-3 zile, când s-a pus problema riscului de infecţie. (...) Se ştie cât se poate de clar că acest tip de suprainfecţii apar la 5 zile după. Termenul de 3 zile a fost unul foarte generos", a explicat el.

"Nu am făcut noi verificări în spitale, noi am primit probe de la pacienţi, după ce am stabilit un protocol de prelevare a probelor. Nu am fost noi să recoltăm. Probele ne-au parvenit", a adăugat Streiunu-Cercel, subliniind însă, că Institutul "Matei Balş" nu a primit probe de la toţi pacienţii şi că "medicul curant a stabilit" de la ce pacienţi se fac recoltări.

Managerul Institutului "Matei Balş" a mai subliniat că "infecţiile nosocomiale sunt de două feluri: infecţii care se dezvoltă din germeni proprii pacientului şi infecţii care se dezvoltă cu germeni de spital. În cazul respectiv au fost situaţii în care aceşti pacienţi au dezvoltat infecţii cu proprii germeni. Şi era de aşteptat."

Totuşi, Streinu-Cercel a ţinut să sublinieze că "nu există nicio ţară pe planetă care să nu aibă infecţii spitaliceşti. Ca să lămurim această problemă": "Nu există spitale în lumea asta, în care să nu se dezvolte infecţii nosocomiale, în special la arşi. Arşii reprezintă o categorie specială de pacienţi, care dezvoltă infecţii fie cu germeni proprii, fie cu germeni din spital. Nu există niciun spital în lumea asta, nici în Spania, nici în Austria, nici în Germania, nicăieri, în care să nu se dezvolte infecţii nosocomiale. (...) În momentul în care un pacient dezoltă o infecţie nosocomială, poată să moară din cauza infecţiei sau cu infecţia."

Ministerul Sănătăţii va demara o amplă anchetă în unităţile medicale după ce medicii de la Spitalul de Arşi au recunoscut infecţiile din instituţie. Aceştia vor verifica cât de periculoase sunt spitalele.

Direcţiile de Sănătate publică au început deja controalele în spitalele în care au fost internate persoanele rănite în urma incendiului din Clubul Colectiv. Astfel, instituţia a început să recolteze probe atât din spitale, cât şi după mâinile doctorilor.

Ministerul Sănătății a precizat, într-un comunicat de presă, că spitalele din România utilizează ghiduri naţionale şi internaţionale precum şi protocoale specifice de tratament în cazul marilor arşi. După incendiul din dată de 30 octombrie, Ministerul Sănătăţii a transmis din nou către unităţile sanitare care au preluat în îngrijire răniţii de la Colectiv aceste protocoale.

Conform MS, infecţiile instraspitalicesti reprezintă , pe plan internaţional, una ditre complicaţiile cele mai frecvente ale pacienţilor cu arsuri majore. Conform studiilor de specialitatea în acest domeniu, 75% dintre decesele pacienţilor cu arsuri sunt asociate cu complicaţii infecţioase şi/ sau leziuni pulmonare.

"Infecţiile reprezintă doar unul din multipli factori determinant ai prognosticului în cazul pacientului cu arsuri. Principalul factor care a determinat decesul pacienţilor răniţi în incendiul din 30 octombrie este reprezentat de leziunile pulmonare grave", potrivit sursei citate.

Ministerul mai precizează că pentru tratamentul adecvat al infecţiilor nosocomiale, spitalele au avut la dispoziţie medicația şi mijolacele terapeutice necesare. Acestea au fost asigurate prin programul destinat pacientului critic. Dacă pentru anul 2015, acest program avea prevăzut un buget de peste 200 milioane lei, după accident acesta a fost suplimentat cu 23,6 milioane de lei, la nivelul solicitărilor transmise de spitalele care au preluat victimele.

La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş a oferit consultanţă de specialitate tuturor spitalelor prin medici specialişti şi au efectuat analize microbiologice. Institutul Naţional de Sănătate Publică realizează în prezent o analiză a infecţiilor la pacienţii cu arsuri, urmând să prezinte un raport complet şi un plan de măsuri concrete, spun reprezentanții Ministerului Sănătății. 

Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti a recoltat probe care atestă încărcătură microbiană aeriană şi probe care să arate încărcătură bacteriană de pe suprafeţele din incinta spitalelor . Rezultatele acestor teste vor fi finalizate în cursul săptămânii viitoare.

Ancheta Ministerului Sănătăţii vine după ce jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat o anchetă în care arăta că o parte dintre pacienţi au murit din cauza infecţiilor din spitale.

De asemenea, medicii de la Spitalul de Arşi au oferit declaraţii joi, într-o conferinţă de presă, pentru a lămuri acuzaţiile privitoare la infecţiile intraspitaliceşti şi faptul că acestea ar fi dus la decesul unora dintre pacienţii răniţi după incendiul din Colectiv.

Medicii de la Spitalul de Arşi au explicat presei faptul că până acum trei pacienţi au decedat din cauza infecţiilor intraspitaliceşti, dar că gradul de infecţii intraspitaliceşti este "acceptabil".

Mai multe articole despre:
null