MENIU

Culisele Statului Paralel, anchetă BOMBĂ la Constanța: Împărații care conduc județul - Politicienii care au căpușat zona

Anchetă BOMBĂ la Constanța

Timp de 33 de ani, puterea, în județul Constanța, s-a împărțit între câteva nume de politicieni foarte bine cunoscute de către publicul larg. Radu Mazăre, care avea să conducă destinul orașului Constanța timp de 15 ani, Nicușor Constantinescu, cel care a subjugat județul timp de un deceniu și Sorin Strutinsky, un om care a plămădit afacerile timp de 20 de ani. Toți trei au dispărut din viața publică și politică în urma anchetelor procurorilor DNA. 

Radu Mazăre, Sorin Strutinsky și Nicuşor Constantinescu au studiat la Institutul de Marină Civilă. În anii 90 au pus bazele unei publicații independente care a reușit să vândă mii de exemplare. Grupul a cunoscut o ascensiune fulminantă, iar în anii 90 a obținut un credit de la o bancă importantă, de 1 milion de dolari. Cei trei au început să facă afaceri mici care, deși au ajuns în insolvență, le-au adus venituri uriașe. Până în 1996 au strâns o adevărată avere, iar în același an Radu Mazăre a devenit cunoscut la nivel național și a ajuns deputat. În anul 2000 a candidat la Primăria Constanța și a devenit edil. În următorii 15 ani, Mazăre s-a lăsat purtat de val la propriu: s-a dat cu parapanta, cu ski jetul, s-a îmbrăcat în salvamar pentru un clip, a făcut o telegondolă, s-a costumat în Ştefan cel Mare, în pirat, în faraon și a colindat întreaga lume cheltuind sume uriașe de bani.

Alături de Nicușor Constantinescu, Mazăre a condus județul Constanța după bunul plac. Neoficial, tot ce mișca pe litoralul românesc trecea prin grupul său de interese. Cum se îmbogățeau acești oameni? Ei bine, Primăria Constanța făcea licitații pentru servicii de publicitate sau pentru organizarea de evenimente. Licitațiile în valoare de milioane de euro erau câștigate de firma Soti Cable Neptun și Telegraf, unde Strutinski era șef. Cine voia să investească ceva în Constanța, trebuia să cumpere publicitate la ziarul și televiziunea clanului Mazăre. Autorizațiile de construcție erau eliberate cu mare întârziere celor care nu cumpărau prin magazinul de bricolaj al grupării Mazăre. Strutinski tăia facturile de ordinul milioanelor de euro. Reprezentanții unei companii care au dezvoltat un complex comercial la Constanța au plătit 2 milioane de euro publicitate. Afaceriștii au primit de la Mazăre și documentațiile de urbanism necesare dezvoltării proiectului.

După cel puțin două decenii de afaceri și aventuri, Radu Mazăre a ajuns la închisoare.

Ulterior, Felix Stroe, și el proprietar al unei publicații, Observator de Constanța a preluat frâiele județului împreună cu acoliții săi. În scurta perioadă de trei luni și jumătate în care Stroe a ocupat poziția de ministru al transporturilor, din octombrie 2017 până în ianuarie 2018, managementul Administrației Porturilor Constanța i-a închiriat asociatului său, Ion Dumitrache, actualul președinte PSD Constanța, 13 hectare din Portul Midia. Dumitrache și Stroe fac de 30 de ani afaceri la Midia și controlează editorial Observator de Constanța.

Ion Dumitrache a vrut să construiască aici o afacere imobiliară, mai exact un port turistic cu hotel, mall, reastaurante și dotări pentru ambarcațiuni de agrement. Firma sa a intrat în posesia celor 13 hectare din Portul Midia, printr-o licitație considerată cu dedicație, pentru o perioadă de 10 ani și o chirie de aproape 40 de mii de lei pe lună, echivalentul a doar 8.500 de Euro. Terenul, potrivit contractului, era destinat pentru activități turistice și comerciale. Nu este clar cum a stabilit Administrația Porturilor acest lucru, având în vedere că suprafața era neamenajată la momentul semnării și era poziționată pe malul șenalului navigabil.

Felix Stroe a cunoscut rapid ascensiunea în marina militară comunistă. Presa a scris că a fost recrutat de fosta securitate, în 1972, dar nu a recunoscut niciodată acest lucru. Stroe a avut o relație excelentă cu Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu și a intrat în afaceri din turism, comerț, industrie alimentară și producție industrială. Banii obținuți i-a investit în cumpărarea Șantierului Naval Marea Neagră, afacere care l-a costat 4 milioane de dolari dar care i-a adus sume uriașe de bani. După alegerile europarlamentare pierdute de PSD în 2019, Stroe și-a îndemnat colegii să fie bărbați și să dea capete în gură.

În prezent, la frâiele județului, în funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța este Mihai Lupu. Mandatul său a fost caracterizat de numiri controversate, cum ar fi faptul că și-a numit consilier personal un fost fotbalist, declarat incompatibil de ANI, pentru a-i fi sfătuitor în privința mediului de afaceri. Totodată, Spitalul Județean Constanța a fost preluat de un apropiat al președintelui pe care nu-l recomanda nimic, exceptând partidul liberal și prietenia cu Mihai Lupu. Președintele CJ a fost și el protagonistul unui moment controversat în anul 2021 atunci când a fost filmat înjurând și amenințând un polițist local.

Iar Vergil Chițac, actualul edil al Constanței, este un alt nume de care se leagă degradarea orașului de la malul mării. Înainte să ajungă primar, Chițac a declarat că orașul Constanța ar fi în faliment dacă ar fi o societate comercială. El acuza faptul că orașul are nevoie de cheltuieli de funcționare mai mari decât veniturile proprii. După aproape 3 ani de mandat, presa locală îl acuză că nu a făcut nimic pentru a crește veniturile orașului și că turismul s-a prăbușit. Unul dintre cei mai importanți investitori locali, fabrica de bere Heineken, a anunțat în septembrie 2022 că în termen de un an de zile își va închide porțile. Chițac este acuzat că ”a îngropat” Constanța la propriu și la figurat, prin numeroasele lucrări publice de amploare a căror execuție s-a prelungit cu mult peste termenele de finalizare, iar orașul este un veșnic șantier. De Crăciun, mulți constănțeni au făcut haz de necaz și au vrut să împodobească un escavator care zăcea nemișcat. 

Mai multe articole despre:
ancheta constanta