MENIU

Ana Birchall, despre cum a introdus Monica Macovei politicul în Justiție

monica macovei

Fosta ministră a Justiției a criticat, în emisiunea Culisele Statului Paralel, decizia Monicăi Macovei de a schimba prin ordonanță numirea procurorilor de către ministrul Justiției. 

Ana Birchall: „Am avut șansa să particip la bilanțurile de activitate ale DIICOT-ului și DNA-ului. M-am întrebat despre gradul de recuperare a prejudiciilor. (…) Dar dacă l-ai băgat la pușcărie și rămâne cu banii. (…) În America îl bagi și la pușcărie și îi iei și banii. (…) Cred că doamna Macovei poate să răspundă direct la  întrebarea asta (Monica Macovei a schimbat prin ordonanță numirea procurorilor de către ministrul Justiției, n.r.). Din punctul meu de vedere, a făcut foarte mult rău cu acea modificare legislativă și, vedeți dumneavoastră, și acela a fost un anumit moment greșit. A fost o greșeală și după aceea s-a mers din greșeală în greșeală. Și politicul a intervenit într-un fel sau altul sau și-a dorit să intervină într-un fel sau altul în actul de justiție.

Fosta ministră a Justiției a deplâns ingerințele factorului politic în treburile interne ale justiției.

Ana Birchall: „Or vrem într-adevăr justiția să fie doar în slujba cetățenilor cinstiți din această țară sau vrem ca, în continuare, justiția să fie așa, încetul cu încetul, acaparată mai mult sau mai puțin, în funcție de cine îi ține piept și poate să îi țină piept. Și să fie în slujba celor care nu numai că nu respectă legea, ci este un grup, așa, o gașcă, să spun direct. De prea multe ori, politica statului român… vorbesc de politica penală a statului roman sau politica în justiție, dar nu politica  în sensul de politician… Deci, de prea multe ori, modificările legislative au fost făcute de către penali sau de către acoliții lor, de către sprijinitorii lor, aflați în diverse instituții, care nu au făcut cinste instituțiilor respective și, culmea, instituții care ar fi trebuit să apere România și interesele României. Despre asta vorbim.

Ana Birchall  nu a comentat posibila legătură dintre Monica Macovei și George Soros.

Ana Birchall: „Eu asta nu știu, dacă este așa sau nu este așa (Monica Macovei – omul lui Soros, n.r.), nu-mi place să speculez. Dar acea modificare punctuală de care dumneavoastră ați vorbit este un exemplu de așa nu. Pentru că, dacă s-a putut atunci, ceilalți care au venit, ceilalți politicieni… ‘Domnule, dacă s-a făcut așa, vreau și eu să acaparez, să am ceva influență în justiție‘. Singura influență în justiție, în România, trebuie să o aibă românul cinstit. Dacă noi avem acest principiu și… ce poate fi făcut? Asta trebuie făcut! Toată lumea să se așeze la aceeași masa, fără orgolii, fără interese particulare… Eu mă refer la toată lumea de bine.”

Mai multe articole despre:
birchall culisele statului paralel