MENIU

Alimentul considerat de NASA ca fiind alimentul ideal pe durata zborurilor spaţiale

Datorită conţinutului bogat de proteine şi prezenţei celor nouă aminoacizi esenţiali, consumul de quinoa a crescut semnificativ în ultimii ani.Studiile au arătat că pe măsură ce consumul de cereale integrale precum quinoa creşte, riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, hipertensiune sau cancer de colon scade, scrie csid.ro.

Cele trei tipuri de quinoa (quinoa roşie, quinoa neagră şi quinoa albă) pot fi incorporate în toate mesele zilei: la micul dejun poate fi consumat ca o cereală, la prânz poate fi inclus în salate, iar la cină poate fi consumat ca garnitură.

Nutrienţii prezenţi în quinoa şi avantajele consumului acesteia

Fibrele prezente în quinoa ajută la păstrarea unui sistem digestiv sănătos, la scăderea tensiunii arteriale şi la prevenirea bolilor de inimă şi a diabetului. De asemenea, acestea pot scădea colesterolul şi nivelul de glucoză.

Vitamina B2 sau riboflavina contribuie la îmbunătăţirea metabolismului energetic şi la producerea energiei din interiorul celulelor.

Manganul din componenţa acesteia constituie antioxidantul ce protejează eritrocitele de factorii dăunatori precum radicalii liberi şi previne deteriorarea mitocondriei.

Lizina contribuie la dezvoltarea şi repararea ţesuturilor.

Fierul menţine globulele roşii sănătoase şi stă la baza formării hemoglobinei. Deopotrivă, acesta contribuie la contracţia muşchilor, prin realizarea transportului de oxigen de la o celulă la alta şi ajută metabolismul energetic.

Magneziul ajută la diminuarea durerii provocate de migrene şi la detoxifierea organismului. Mai mult, acesta reprezintă o substanţă importantă pentru transmiterea impulsurilor nervoase şi în reglarea temperaturii corpului.

Acizii graşi Omega 3 contribuie la păstrarea sănătăţii inimii.

Quinoa în mod natural nu conţine gluten şi este una din puţinele plante care sunt considerate ca un furnizor de proteină completă şi cuprinde toţi aminoacizi esenţiali. Conţine multe proteine în raport cu carbohidraţi comparativ cu alte cereale, de aceea a fost propusă de NASA ca fiind alimentul ideal pentru lunga durată a zborurilor spaţiale.

Produsele realizate cu quinoa conţin mai mulţi antioxidanţi comparativ cu produsele din grâu şi cu produsele dintr-o dietă fără gluten. De asemenea, activitatea antioxidantă creşte prin procesul de germinare şi scade prin procesul de panificaţie.