MENIU

Alimentele interzise în GASTRITĂ. Când devine o afecțiune periculoasă și este nevoie de biopsie

Alimentele interzise în GASTRITĂ. Când devine o afecțiune periculoasă și este nevoie de biopsie

Cand ai nenorocul de a avea gastrită, este necesar să îți întocmești o dietă adecvată condiției tale. Dieta ta nu trebuie să includă alimente care îți pot irita stomacul, adică alimentele care cresc aciditatea gastrică.

Este necesar sa excluzi complet din regimul tau sau sa eviti pe cat se poate orice produs care iti creeaza dureri, senzatia de arsura sau indigestie.

Ce nu ai voie sa mananci daca ai gastrita:

In primul rand, trebuie sa fii constienta de faptul ca nu toate alimentele interactioneaza in aceeasi maniera cu stomacul tau. Vei invata sa le eviti pe acelea care iti creeaza disconfort, chiar daca ele sunt bune pentru alte persoane cu gastrita. De exemplu, piperul creste aciditatea gastrica si iti poate irita considerabil stomacul, ducand la o senzatie acuta de disconfort.

Bauturi pe care sa le eviti:

- ciocolata calda;
- bauturile carbogazoase;
- laptele (si, in special, laptele cu ciocolata);
- ceaiul de menta;
- cafeaua (inclusiv cafeaua decofeinizata);
- ceaiurile negre si verzi, cu sau cofeina;
- orice bautura care contine alcool;
- fresh-urile de portocale si grepfrut. 

Când este cazul să te prezinți la medic

Dacă acuzi tot mai frecvent stări de indigestie, crampe stomacale, greață sau pierderea poftei de mâncare, este indicat să soliciți o programare pentru un consult de specialitate. 

Cum poate fi diagnosticată gastrita?

În majoritatea cazurilor, dacă este diagnosticată rapid și corect, medicul specialist poate recomanda un tratament adecvat. Astfel, simptomele gastritei pot fi ameliorate rapid, însă în lipsa unui tratament corespunzător, recuperarea poate dura chiar și ani de zile.

Pentru un tratament eficient, este foarte importantă cunoașterea cauzei apariției gastritei. În unele cazuri, medicul specialist poate diagnostica gastrita bazându-se pe consultul pacientului și pe determinarea istoricului său medical (anamneză). Există însă și o serie de investigații frecvent utilizate pentru diagnosticarea gastritei:

Endoscopia: reprezintă un procedeu ce permite medicului gastroenterolog să inspecteze starea stomacului prin intermediul unui tub subțire prevăzut cu o cameră foto, care va fi introdus prin orificiul bucal de-a lungul tubului digestiv, până în stomac. În acest mod, pot fi depistate afecțiuni precum ulcerul și gastrita (în acest caz, mucoasa stomacului va apărea inflamată și roșie).

Biopsia: în unele cazuri, aceasta poate fi necesară pentru a afla dacă inflamația sau deteriorarea sunt cauzate de bacterii, boli sau infecții fungice. Această investigație presupune ca un fragment foarte mic din mucoasa stomacului să fie prelevată pentru a fi analizată.