MENIU

Alimente care te scapă de insomnie. Ce să mănânci pentru a avea un somn odihnitor

Insomnia este una dintre problemele cele mai des întâlnite în zilele noastre. Stresul, programul încărcat, sedentarismul sunt doar câțiva dintre factorii care influențează secreția de melatonină, atât de necesară pentru a avea un somn adânc și odhnitor.

Somnul este fundamental pentru a ne păstra sănătatea fizică și mentală. Cu toate acestea, un procentaj foarte ridicat din populația lumii suferă de tulburări ale somnului. Programul zilnic și problemele cotidiene cauzează foarte mult acestui proces biologic firesc, dar puțini dintre noi știu că și hrana are o importanță majoră în obținerea unui somn bun.

Dozadesanatate.ro ne oferă câteva sugestii cu privire la alimentele necesare care ne vor ajuta să ne bucurăm de odihnă. Singurul lucru de care trebuie să ținem cont este să le consumăm la cel puțin două ore înainte de a merge la somn, deoarece digestia trebuie să se fi terminat deja înainte ca organismul să intre în repaos.

1. Migdale 

Migdalele sunt de mare ajutor dacă vrei să te bucuri de un somn mai bun. Acestea conțin triptofan și magneziu, care contribuie la secreția hormonului somnului.

Migdalele sunt bogate și în grăsimi sănătoase care accelerează metabolismul în timpul somnului. 

  • Îți recomandăm să mănânci aceste fructe în stare crudă, dar dacă vrei să le dai un gust mai bun, poți să le prăjești (fără ulei).
  • O altă opțiune ar fi să le incluzi într-un smoothie neîndulcit cu banane sau căpșune.
  • Totuși, nu uita că atât migdalele, cât și celelalte fructe au un număr destul de mare de calorii, iar în timpul nopții folosești mai puțină energie.

2. Pâine integrală

Datorită cerealelor din compoziția sa, pâinea integrală conține vitaminele B1 și B6. Poți să o combini cu miere, întrucât aceasta ajută triptofanul să ajungă mai repede în creier, unde se transformă în serotonină și te ajută să dormi.

Unele dintre cele mai populare diete recomandă consumul de pâine integrală cu miere înainte de culcare, pentru a accelera circulația triptofanului în corp.

Când cumperi pâine integrală, citește bine etichetele, pentru a alege produsul cu cantitatea cea mai mică de zahăr și cu ingredientele cele mai sănătoase.

3. Ciocolată neagră

În comerț se găsesc diferite sortimente de ciocolată neagră. Acest aliment stimulează producția de serotonină, acre relaxează mintea și corpul.

Datorită untului de cacao din compoziția sa, ciocolata neagră ajută și la prevenirea bolilor cardiace.

4. Banane

Acest fruct este mai eficient decât un somnifer, fiind un aliment complet. Pe lângă faptul că sunt foarte hrănitoare, bananele stimulează producția de melatonină și de serotonină, îmbunătățind astfel calitatea somnului. 

Dacă mănânci o banană înainte de culcare, corpul tău va primi o doză de magneziu și de potasiu, două minerale care relaxează nervii și musculatura.

Cu ajutorul acestui fruct, vei scăpa treptat de problemele cu somnul și te vei trezi mult mai odihnit.

5. Ceaiuri de plante

Ceaiurile de plante reprezintă una dintre cele mai bune alegeri pentru un somn lung și odihnitor. Mușețelul, roinița, floarea pasiunii, teiul sau lămâia au proprietăți relaxante și sedative. Cu ajutorul acestor ceaiuri, vei reuși să dormi mai bine, fără să te trezești la fel de des în timpul nopții.

Îți recomandăm să bei un ceai fierbinte și neîndulcit cu cel puțin 10 minute înainte de culcare. Dacă, în general, nu bei ceai fără zahăr, îți va veni un pic mai greu la început, dar după câteva zile, te vei obișnui.

6. Lapte

Laptele este bogat în triptofan și calciu. Acesta din urmă facilitează absorbția triptofanului în organism. Laptele este un aliment esențial atât pentru copii, cât și pentru adulți, datorită conținutului său de vitamine A și D.

Îți recomandăm să bei laptele cald, întrucât în acest fel el relaxează și detensionează corpul. Glucidele și grăsimile din acest aliment cresc nivelul de insulină, fapt care stimulează circulația triptofanului în organism și te ajută să dormi.

7. Carne de pui

Carnea de pui este bogată în triptofan și este și foarte ușor de digerat. Tocmai de aceea este recomandat să mănânci la cină un sandviș cu pâine integrală și carne de pui, alături de o porție de migdale. Este un meniu ușor de preparat care ajută digestia. În plus, este o opțiune excelentă pentru persoanele cărora li se face foame în timpul nopții.

8. Miere de albine

Mierea de albine conține glucoză, care diminuează acțiunea orexinei, o substanță legată în mod direct de starea de veghe.

Dacă mănânci puțină miere, corpul tău își va da seama când este momentul de culcare. Mai sus, am menționat că este bine să bei un ceai de plante fără zahăr. Dacă vrei totuși să-l îndulcești, poți să-i adaugi puțină miere.

9. Cireșe

Unul dintre cele mai bune alimente pentru un somn mai bun este reprezentat de cireșe. Melatonina din cireșe îmbunătățește calitatea somnului. Nu trebuie decât să adaugi 8 cireșe în meniul de la cină.

Suntem siguri că îți poți folosi imaginația pentru a încorpora aceste 9 alimente în ultima masă a zilei pentru a reuși să dormi mai bine. Rezultatele vor fi vizibile în scurt timp.