MENIU

Alex Căutiș: Schwartzenberg se folosește de Meir Dagan ca să scape de acuzațiile în cazul Black Cube

<p>ELAN SCHWARTZENBERG</p>

Jurnalistul de investigație Alex Căutiș cred că poveștile lui Elan Schwartzenberg despre relația acestuia cu fostul șef al Mossad sunt minciuni și că omul de afaceri dat în urmărire generală folosește numele lui Meir Dagan pentru a scăpa de acuzațiile în cazul Black Cube.  

Elan Schwartzenberg spune că a avut discuții despre afacerea Black Cube chiar înainte de izbucnirea scandalului legat de Kovesi. Mai exact, cu două săptămâni înainte. Până acum, în dosar au fost condamnați doar doi tineri acuzați că au venit în România să afle informații compromițătoare despre procurorul-șef al parchetului anticorupție.

Jurnalistul Alex Căutiș spune, la Realitatea TV, că Schwartzenberg ”este un mare mincinos”.

”Cum de s-a nimerit așa, ca din întâmplare, să se refere Elan Schwartzenberg la acest subioect, când lumea s-a învolburat în România vizavi de Laura Codruța Kovesi. Vine și domnul Elan Schwartzenberg, care este un acuzat foarte important în chestiunea Black Cube să mai arunce o piatră în marea asta învolburată pe subiectul Kovesi”, observă Căutiș.

”Domnul Elan Schwartzenberg vrea să se folosească de numele lui Meir Dagan pentru a se face scăpat pe sine de acuzațiile legate de Black Cube. După cum singur a spus, cică l-ar fi chemat Meir Dagan înainte de a muri, adică invocă spusele unei persoane decedate. Această manieră de a păcăli lumea este folosită de mulți găinari care invocă niște apărători care nu mai sunt pe lumea asta, care încearcă să caute dovezile pentru a scăpa acolo unde evident nu mai pot fi găsite. (...) El vrea să spună că Meir Dagan, un fost mare ofițer din serviciile de informații israeliene îi mărturisea lui Elan ceva foarte important. Astea sunt copilării. Dar cred că instituțiile din Israel ar trebui să le trateze ca fiind un lucru foarte grav”, spune Căutiș.

Jurnalistul spune în același timp că Schwartzenberg trebuie să beneficieze de ”atenția” autorităților din România și din Israel. 

”Ce mi se pare că ar fi trebuit foarte serios să fie luat în seamă e că Elan spune că ar putea să-l aducă pe Codruț Marta în țară. Adică un urmărit general ar putea fi adus foarte lejer în țară de un alt urmărit general. Dacă statul ăsta român are ceva influență în lume de ce nu-l ia de mânuță pe Elan Schwartzenberg să-l aducă aici la noi să îi pună în reflector în ochi și să îl întrebe de unde poate el să-l aducă pe Codruț Marta, ce s-a întâmplat cu el. (...) Mi se pare că declarațiile lui Elan Schwartzenberg ar trebui să fie foarte luate în serios de autoritățile române pe partea legată de Codruț Marta și de autoritățile israeliene pe partea legată de Meir Dagan. Cu atât mai mult ar trebui să se investigheze cazul Black Cube cu cât, pe fondul unor atacuri legate de Kovesi, încep să vorbească urmăriții general gen Elan. Bănuiți inclusiv că ar fi implicați în cazul Black Cube”, spune Căutiș.

”Meir Dagan, fostul șef al Mossad, cunoștinta cu mine, vecin cu mine, Dumnezeu sa-l ierte, înainte să moară, la un moment dat, fiind pe moarte după un transplant de ficat, în ultimul an al vieții, a primit o ofertă de la această firmă, care au dorit sa-i folosească numele pentru a se legitimiza pe plan mondial...”, spune Elan Schwartzenberg.

Meir Dagan a murit în 17 martie 2016, iar scandalul BLACK CUBE a izbuncit două săptămâni mai târziu.

”Au plătit o sumă considerabila, pentru a-i folosi numele. N-a fost implicat, nu a fost acolo. Am fost la el acasă înainte să treacă într-o lume a unora mai drepți și chiar l-am întrebat de această poveste. Mi-a spus că nu are o implicare managerială”, a spus Schwartzenberg. 

Întrebat dacă este vorba despre afacerea Black Cube, Schwartzenberg a răspuns afirmativ: ”Da, era cu numele. punct si virgulă”.

Scandalul spionării șefei DNA de către compania israeliană Black Cube e departe de a fi lămurit. Până acum, condamnați definitiv au fost doi tineri din Israel. Vorbim despre David Geclowicz și Ron Weiner, care au primit doi ani de închisoare cu suspendare.

În anchetă sunt vizați și fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, dar și angajați Black Cube. Dragomir e acuzat că ar fi luat legătura cu un reprezentant al companiei israeliene, căruia i-ar fi spus că vrea denigrarea unor persoane, pe care le consideră vinovate de problemele lui penale.

 

 

Mai multe articole despre:
Mossad Elan Schwartzenberg Meir Dagan black cube