MENIU

Alertă de tsunami după un cutremur de 7,6 grade în Noua Caledonie. Replică de 7 grade

Alerta de tsunami

Alerta de tsunami după un cutremur de 7,6 grade care a avut loc în Noua Caledonie, la doar 10 km adâncime, a fost ridicată. Seismul a avut o replică extrem de puternică, de 7 grade, informează presa din Noua Zeelandă.

UPDATE. Alerta de tsunami a fost ridicată. Inițial Centrul de avertizare din Pacific anunțase că pericolul vizează o suprafață de 1.000 de km și că valurile ar putea atinge o înălțime de până la 3 metri.

S-a trecut la evacuarea populației din zonele de țărm din Noua Caledonie și Vanuatu. O replică a seismului a avut 7 grade pe Richter.

În ultimul mesaj de alert, se spune că amenințarea de tsunami a "trecut în mare măsură", informează Radio New Zeeland.

Nu s-au înregistrat pagube în capitala Noumea, aflată la aproximativ 300 de km de epicentrul cutremurului.

Autoritățile din Pacificul de Sud le-au recomandat locuitorilor să se deplaseze la 300 de metri de plajă și să stea la cel puțin la 12 metri peste nivelul mării.

Un puternic seism cu magnitudinea 7,6 s-a produs miercuri în largul coastei de est a Noii Caledonii, în Pacificul de Sud, a anunţat Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific (PTWC), avertizând asupra unor posibile valuri tsunami periculoase în regiune, relatează Reuters.

Potrivit Institutului american de studii geologice (USGS), citat de Xinhua, seismul s-a produs la ora 04.18 GMT.

Cutremurul s-a produs la numai 10 km adâncime, având epicentrul la circa 155 km est-sud-est de insulele Loialităţii din largul coastei de est a Noii Caledonii, teritoriu francez de peste mări.

"Valuri periculoase în urma acestui cutremur sunt posibile într-o zonă de 1.000 km de la epicentru, de-a lungul coastelor Vanuatu şi Noii Caledonii", a precizat PTWC, potrivit Agerpres.

Locuitorii din Noua Caledonie aşteaptă valurile de tsunami pe zone mai înalte:

Mai multe articole despre:
cutremur tsunami alertă de tsunami