MENIU

Alerta specialiștilor pentru omenire. Nu treceti acest PRAG!

Experții averizează că limitarea încălzirii globale la două grade Celsius, așa cum prevede Acordul de la Paris, nu este suficient pentru a preveni distrugerea planetei. Ce se poate întâmpla dacă temperaturile globale cresc cu două grade Celsius?

Dacă temperatura globală crește cu până la două grade Celsius - valoare considerată un plafon de temperatură la care planeta ar fi în siguranță - efectele ar fi dezastruase. Nivelul mărilor și oceanelor va crește, ceea ce va duce la migrații în masă iar rezervele de hrană de hrană și de apă se vor diminua semnificativ, ceea ce va duce la scăderea veniturilor pe cap de locuitor dar și la pierderea biodiversității.

Cercetătorii de la Panelul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice avertizează că lumea s-a încălzit deja cu un grad de când am început să folosim combustibilii fosili. Însă, au găsit și o soluție pentru a reuși să rămânem la o încălzire de cel mult 1,5 grade.

„Detectăm schimbări semnificative privind impactul asupra climei pentru o lume cu 2 grade Celsius (mai caldă), aşa că trebuie să se ia măsuri pentru a se evita acest lucru", a explicat pentru AFP Dann Mitchell, profesor asistent în cadrul Universităţii din Bristol.

Care este soluția pentru a nu depăși 1,5 grade Celsius

Cercetătorii spun că limită de încălzire de 1,5 grade Celsius nu va face minuni, dar va contribui semnificativ la reducerea efectelor planetare. De exemplu, în loc să pierdem toți coralii, vom pierde doar 70-90% dintre aceștia.

Însă, pentru a ține acestă creștere sub 1,5 grade Celsius, emisiile trebuie ar trebui să scadă cu 45% între anii 2010 și 2030. Problema este că toate aceste scenarii care ar contribui la acest lucru, presupun investiții masive, mai exact de 2,4 trilioane de dolari anual, începând cu 2016 și până în 2035.

„Lumea de acum 50 de ani era diferită de cea de azi", spune Natalie Mahowald, una dintre autoarele studiului, care adaugă că „în 50 de ani, lucrurile vor fi foarte diferite, iar asta e șansa noastră să decidem cum vrem să arate lumea."

Sursa

Mai multe articole despre:
pământ încălzire apocalipsa Celsius