MENIU

Alertă medicală: Diabeticii pot face stop cardiac brusc de la aceste medicamente comune, chiar dacă nu au probleme cu inima

Alertă medicală: Diabeticii pot face stop cardiac brusc de la unele medicamente comune

Diabetul este o afecțiune medicală în creștere în întreaga lume, iar persoanele care se confruntă cu aceasta sunt nevoite să ia în mod regulat medicamente pentru a-și menține nivelurile de zahăr din sânge sub control. Cu toate acestea, noua cercetare sugerează că anumiți diabetici s-ar putea să se confrunte cu o problemă mult mai gravă atunci când iau unele medicamente.

Potrivit studiilor recente, anumite medicamente comune pot crește riscul de stop cardiac brusc la diabetici. Este important de remarcat faptul că aceste medicamente nu sunt de obicei asociate cu probleme cu inima și, prin urmare, mulți diabetici pot fi surprinși să afle că acestea pot avea un impact catastrofal asupra sănătății lor. Este important să fie conștienți de riscurile implicate și să se consulte cu medicul lor cu privire la cele mai bune opțiuni de tratament disponibile pentru a își menține boala sub control, fără a-și pune inima în pericol.

Persoanele cu diabet de tip 2 care nu au antecedente de boli cardiovasculare au un risc de aproape de trei ori mai mare de stop cardiac brusc dacă iau medicamente antipsihotice și aproape dublu dacă iau anumite antibiotice care prelungesc intervalul QT,  în special macrolidele (cum ar fi azitromicina și eritromicina) și fluoroquinolonele (cum ar fi ciprofloxacina și levofloxacina), scrie Doctorul Zilei.

„Aceste date arată că medicamentele prescrise în mod obișnuit – medicamentele antipsihotice, utilizate de aproximativ 3% dintre persoanele cu diabet de tip 2, și antibioticele, luate de 5% până la 10% – conferă un risc crescut de stop cardiac brusc la cei fără antecedente de boli cardiovasculare”, a declarat Peter Harms, MSc, care a prezentat studiul la Ședința Anuală 2023 a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD). Un alt medicament asociat cu creșterea riscului de SCA la pacienții cu diabet a fost domperidona, un medicament antiemetizant.

Cazul medicului Florian Robe de la Polizu. Copilul prematur aruncat pe o tăviță a stat 13 ore fără îngrijiri medicale - Concluzia raportului INML

„Poate că aceste medicamente ar putea fi evitate în unele cazuri, iar medicii de familie ar trebui să fie mai conștienți de consecințele posibile ale utilizării lor”, a adăugat el. „Dacă pacientul are diabet de tip 2, atunci poate este mai bine să se evite unele dintre aceste medicamente și să se încerce să se descurce fără ele sau să se găsească un antibiotic alternativ.”

Harms, medic epidemiolog la Amsterdam University Medical Centers, Olanda, a subliniat că studiul lor a fost unic deoarece cercetătorii s-au bazat pe date provenite din sistemul de îngrijire primară. „Aceste date sunt cuprinzătoare și găsim multe asocieri care sunt foarte reale.”

Stopul cardiac brusc este asociat cu 50% din toate decesele cardiace și reprezintă 20% din mortalitatea totală în țările cu venituri mari. Dintre persoanele care experimentează stop cardiac brusc, 80% dintre cazuri se dovedesc a fi fatale.

O femeie s-a aruncat de la etajul 5, dar a căzut peste o bătrână care se plimba pe trotuar - caz șocant în Capitală

„Așa cum sugerează numele, este dificil de prevăzut deoarece este brusc, în special la persoanele fără antecedente de boli cardiovasculare”, a subliniat Harms într-un interviu cu Medscape Medical News. El a evidențiat că „aproximativ jumătate dintre cei care experimentează un stop cardiac brusc, adesea între vârsta de 40 și 60 de ani, nu au mers niciodată la cardiolog, dar mulți au diabet de tip 2.

„Trebuie să înțelegem mai bine cum să recunoaștem persoanele cu risc de stop cardiac brusc, să știm pe cine să monitorizăm și cum să prevenim aceste evenimente”, a subliniat el.

Dr. Vladimira Fejfarova, a moderat sesiunea și a comentat asupra studiului. „Din punct de vedere clinic, este necesar să evaluăm factorii de risc care pot contribui la stopul cardiac brusc.”

În ansamblu, cercetătorii au constatat că, în cazul persoanelor cu diabet de tip 2 fără antecedente de boli cardiovasculare, hipoglicemia, hipertensiunea severă, dislipidemia și utilizarea medicamentelor care prelungesc intervalul QTc sunt asociate cu riscul de stopul cardiac brusc. În cazul persoanelor cu diabet de tip 2 și boli cardiovasculare, albuminuria și insuficiența cardiacă sunt asociate cu riscul de stop cardiac brusc.

Șocant: Bebeluș trimis acasă de medici cu clavicula ruptă. „Mi s-a spus că nu are nimic, e doar speriat”