MENIU

Alertă la Galaţi! Caz de gripă aviară constatat în Ivești la o lebădă neagră

Prefectul județului Galați, Gabriel Panaitescu, a ordonat vineri seara convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care a dispus măsuri preventive aplicabile în 12 localități gălățene, după ce analiza probelor prelevate de la o lebădă neagră, găsită moartă pe un fond de vânătoare din Hanu Conachi, în comuna Ivești, au confirmat prezența gripei aviare de tipul H5N8.

Potrivit unui comunicat citat de Agepres de purtătorul de cuvânt al prefecturii, Petrica Pațilea, pe data de 16 ianuarie, o lebădă neagră moartă a fost descoperită pe fondul de vânătoare Hanu Conachi, pe albia râului Bârlad, zona Valea Romilor, comuna Ivești. Până la această dată, s-au efectuat două din cele trei teste de laborator impuse, ambele indicând gripă aviară.

Conform procedurilor, s-au delimitat două zone, una de protecție, pe o rază de trei kilometri în jurul focarului și una de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului, în cele două zone fiind incluse 12 localități gălățene: Ivești, Bucești, Torcești, Umbrărești, Condrea, Salcia, Siliștea, Umbrărești-Deal, Barcea, Podoleni, Liești, Călmățui.

Potrivit șefului Direcției Sanitar Veterinare(DSV) Galați, Vasile Ștefan, în aceste zone se află gospodării individuale în care sunt crescute păsări, dar și o fermă avicolă de pui de carne și găini ouătoare, Avicola Bucești, unde există 400.000 de păsări.

Ștefan Vasile a precizat că deocamdată activitatea fermei nu s-a oprit, dar se desfășoară doar sub monitorizarea și cu avizul inspectorilor veterinari. Ca măsuri preventive, în toate cele 12 localități sunt interzise târgurile, piețele, expozițiile sau alte aglomerări de păsări domestice ori păsări captive, iar localnicii au fost înștiințați să nu își mai lase păsările în aer liber sau pe luciu de apă — lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială.

Totodată, orice caz de moarte a unei păsări va fi raportat la DSV Galați. Având în vedere că gripa aviară se poate transmite și la om, orice caz de îmbolnăvire la om cu manifestări respiratorii se va semnala medicilor de familie.