MENIU

Alertă în privința administrării vaccinului anti-Covid! Cine trebuie exclus de la imunizare

Vaccin anti-Covid

Alertă în ceea ce privește utilizarea vaccinului anti-Covid! Norvegia a modificat protocolul de administrare a vaccinului produs de Pfizer/BioNTech astfel încât să nu mai fie imunizați bolnavii în fază terminală. Decizia a fost luată după ce s-au înregistrat mai multe decese în rândul persoanelor vârstnice din cămine după administrarea primei doze. 

Anunțul a fost făcut luni de compania farmaceutică germană BioNTech.
”Autoritățile sanitare norvegiene și-au modificat acum recomandările în ceea ce privește vaccinarea bolnavilor terminali (8 sau mai mult pe Scala de fragilitate clinică)”, a precizat compania. 

Scala de fragilitate clinică, un sistem de clasificare larg utilizat în îngrijirea persoanelor în vârstă, definește pacienții de nivel 8 ca fiind aproape de sfârșitul vieții și, în general, care nu se mai pot ”recupera nici după cele mai minore boli”, notează hotnews.

Reamintim că, recent, Norvegia a lansat o anchetă după ce 23 de bătrâni au decedat după ce li s-a administrat vaccinul. Aceștia aveau 80-90 de ani și erau foarte bolnavi. Inițial, autoritățile au admis că poate fi vorba despre o coincidență, însă după analiza mai multor cazuri au concluzionat că reacțiile adverse comune la vaccinurile ARN, precum febra, greața, diareea, ar fi putut contribui la finalurile fatale ale pacienților cu o stare de sănătate precară.

”Există o posibilitate ca aceste reacții comune adverse, care nu sunt periculoase la pacienți mai tineri, mai în formă, să agraveze boli preexistente la bătrâni. Nu putem exclude că reacțiile adverse care au loc în primele zile după vaccinare (precum febră și greață) să fi putut contribui la un curs mai grav și un final fatal la pacienți cu boli preexistente”, au precizat reprezentanții Agenției Norvegiene a Medicamentului.

 

 

Mai multe articole despre:
vaccin anticovid norvegia persoane varstnice