MENIU

ALEGERI prezidențiale în Turcia. Erdogan, primul președinte ales prin vot universal

Premierul Recep Tayyip Erdogan, ales duminică preşedinte al Turciei într-un prim scrutin prin vot universal, a lansat un mesaj de unitate afirmând că doreşte să deschidă o 'eră nouă' într-o ţară foarte divizată sub conducerea sa, transmite Agerpres.  

'Încheiem astăzi o eră şi intrăm într-o eră nouă', a declarat Erdogan într-un discurs ţinut în faţa miilor de simpatizanţi ai săi reuniţi la Ankara, în care a promis să devină 'preşedintele celor 77 de milioane de turci', uitând 'disputele din trecut'.

Peste 53 de milioane de turci cu drept de vot au fost ieri chemaţi la urne să-şi aleagă pentru prima dată în mod direct preşedintele. Urnele s-au deschis la ora 8 şi se vor închide la ora 17.

Pentru că nu există în mod oficial un sondaj la ieşirea de la urne, primele rezultate au fost anunţate abia în cursul serii chiar de Comisia Electorală Centrală. Cele finale sunt aşteptate abia pe 15 august.

Premierul Recep Tayyip Erdogan era creditat cu cele mai multe şanse să devină noul preşedinte al Turciei.

Adversarii săi, fostul lider al Organizaţiei pentru Cooperare Islamică şi un politician kurd, aveau şanse minime să ducă scrutinul în turul doi.

Mai multe articole despre:
ERdogan Recep Tayyip Erdogan alegeri turcia