MENIU

IPOTEZĂ TERIFIANTĂ: de ce apar forme GRAVE de Covid în rândul tinerilor fără cormobidități

Tineri fără comorbidități suferă de forme grave de Covid-19

O echipă internațională de cercetători a publicat un studiu în care prezintă analizele genetice ale tinerilor infectați cu COVID-19. Tinerii aveau un trecut medical bun si nu prezentau factori de risc cunoscuți pentru boală pana atunci, scrie hotnews.ro.

Un lucru îngrijorător este că foarte mulți dintre tineri, deși nu aveau comorbidități aparente, au dezvoltat simptome foarte grave de COVID-19.

Motivul rămâne deocamdată un mister, însă noua cercetare oferă un posibil indiciu:  \"\"genele\"\", care atunci când sunt activate, reduc abilitatea organismului de a lupta cu boala.

Cercetătorii au colectat mostre de plasmă de la 72 de pacienți tineri spitalizați cu COVID-19, 47 din aceștia fiind în stare critică. 

Niciunul dintre aceștia nu avea comorbidități care să poată explica severitatea simptomelor de care sufereau.

Echipa a colectat de asemenea mostre de la 22 de tineri infectați cu boala care erau asimptomatici sau aveau simptome slabe, aceștia reprezentând grupul de control.

Cercetătorii notează că la începutul evoluției bolii, pacienți care erau în foarte afectați de coronavirus, au suferit de asemenea și de inflamații și coagulare crescută.

Analizele realizate au dezvăluit că pacienții cu simptome severe de COVID-19 au avut cinci gene mai active decât ceilalți pacienți în stare mai buna. Una dintre gene, ADAM9, a fost cea mai persistenta.

Echipa a descoperit că atunci când gena ADAM9 era blocată în țesuturile pulmonare, virusul SARS-CoV-2 era mai puțin eficient în a se multiplica.

Cercetătorii afirmă că toate cele cinci gene pe care le-au identificat trebuie studiate în profunzime. Acest lucru ar putea reduce simptomelor de COVID-19 atunci când cineva este infectat.