MENIU

Alarmă pe litoral. Toţi turiştii trebuie să ştie asta!

Inspectorii sanitar-veterinari au aplicat, săptămâna trecută, amenzi în valoare totală de 77.600 de lei şi a retras de la comercializare 317 kilograme de alimente, în urma controalelor efectuate în unităţi localizate pe litoral, suspendând temporar şi activitatea unei pizzerii. 

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în săptămâna 3 - 9 iulie 2017, medicii veterinari au desfăşurat activităţi de control în unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare. Astfel, au fost verificate 235 de unităţi localizate în cele 7 zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia.

"În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, neanunţarea de către operatorul economic a începerii activităţi supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, depăşirea capacităţii de depozitare a produselor alimentare. Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 36 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 77.600 de lei. A fost emisă o ordonanţă de suspendare temporară a activităţii pentru o unitate tip pizzerie", precizează ANSVSA.

De asemenea, ANSVSA a primit o sesizare, în urma căreia o unitate a fost sancţionată contravenţional cu o amendă în valoare de 4.000 de lei, conform Agerpres.

Nu în ultimul rând, la solicitarea Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, o echipă de inspectori sanitari-veterinari s-au deplasat la două unităţi din Constanţa, iar în urma verificărilor au aplicat o sancţiune în valoare de 4.000 de lei, fiind retrase de la comercializare 269 de kilograme de produse alimentare improprii consumului uman, produse ce au fost trimise către o unitate de neutralizare.

Controalele inspectorilor veterinari s-au desfăşurat în 101 restaurante, 5 pizzerii, 22 de unităţi tip fast-food, 6 braserii, 10 unităţi tip bufet, 8 baruri, 7 cantine din tabere şcolare, 1 pensiune, 54 de magazine alimentare, 4 cofetării/patiserii, 8 laboratoare cofetărie patiserie, 2 rulote, 4 unităţi comercializare produse congelate, un depozit alimentar, o tonetă de îngheţată şi o autoutilitară.

Mai multe articole despre:
amenzi alimente litoral