MENIU

Ai un animal de companie? La ce riscuri te expui

<p>&nbsp;Ai un animal de companie? La ce riscuri te expui</p>

Cercetătorii au mărit lista afecţiunilor pe care animalele noastre de companie ni le pot transmite, mai ales dacă avem un sistem imunitar slăbit.

Astfel, oamenii de ştiinţă din cadrul Universităţii de Stat din Ohio şi instituţiile partenere au analizat peste 500 de studii pentru a realiza o serie de recomandări care să ne ferească de anumite boli pe care le transmit animalele de casă.

Cercetarea a fost publicată în revista Asociaţiei de Medicină din Canada.

Astfel, salmonela, E.coli şi anumiţi viermi şi infecţii se află pe lista celor mai comune 20 de boli pe care oamenii le pot lua de la animale, a explicat Jason Stull, profesor în cadrul Universităţii din Ohio. Copiii, bătrânii, femeile însărcinate şi persoanele cu un sistem imunitar slăbit se numără printre cei care au cel mai mare risc de a contacta aceste boli.

Diferitele animale pe care le avem în casă - câini, pisici, rozătoare, reptile şi păsări - ne pot transmite diferite tipuri de boli, iar medicii recomandă ca animalele de comanie să fie duse periodic la veterinar pentru a reduce aceste riscuri.

"Studiile arată că doctorii veterinari nu discută cu oamenii despre bolile pe care le pot transmite animalele de companie", a spus Jason Stull, adăugând că acest lucru trebuie să se schimbe dacă vrem să reducem riscul de contactare al afecţiunilor, scrie medicalnewstoday.com.

Animalele de companie sunt purtătoare de boli, în mod natural, a continuat profesorul. De exemplu, reptilele şi amfibienii - peştii, broaştere testoasele, şerpii - poartă, în mod natural, în tubul digestiv salmonela. După ce atingem aceste animale ar trebui să ne spălăm pe mâini, în special dăcă suntem vulnerabili la anumite infecţii.

Ce recomandări oferă medicii pentru a nu lua vreo boală de la animalele de casă:

- Să purtăm mânuşi de protecţie atunci când spalăm acvariile, cuştile sau când aruncâm fecalele animalelor;
- Să ne spălăm pe mâine după ce atingem animalele;
- Să nu încurajăm animalele să ne lingă;
- Să mergem în mod regulat la medicul veterinar cu animalul nostru de casă;
- Să nu cumpărăm un animal de companie dacă vreun membru al familie are sistemul imunitar slăbit sau este bolnav;
- Să spălăm şi să dezinfectăm constant cuştile sau jucăriile acestora;
- Să nu lăsăm animalele de companie să stea în bucătărie sau în locurile în care mâncăm.

Pe lista bacteriilor transmise destul de des de animale la om se află streptococul auriu şi Clostridium difficile (care poate distruge flora intestinală naturală, mai ales la copii). Cercetătorii susţin că aceste bacterii se regăsesc în mod normal, la oameni, însă animalele pot deveni purtătotoare şi să ni le transmită.

"Animalele de companie ajută de mult stăpânii lor, îmbunătăţindu-le atât starea emoţională, cât şi cea fizică. În acelaşi timp însă ele ne pot transmite anumite boli", a spus profesorul american.

Cercetarea a fost susţinută şi de Institului de Sănătate din Canada.

Mai multe articole despre:
boli recomandări animale de companie