MENIU

Ai auzit de "Shrinkflaţie"? Apare înainte să explodeze preţurile şi e ACUM în România

<p>Shrinkflaţia, un fenomen economic bizar</p>

Un economist american analizează un fenomen economic despre care nu s-a vorbit foarte mult în ultimii ani, respectiv ”shrinkflaţia”, care se manifestă prin reducerea cantităţii unui produs prin păstrarea în acelaşi timp a preţului, scrie Bloomberg.

Pippa Malmgren, un fost consilier al fostului preşedinte American George W. Bush, încearcă să tragă un semnal de alarmă asupra fenomenului prin care companiile îi  taxează cel puţin la fel pe consumatori pentru o cantitate mai mica.

Termenul folosit de ea, "Shrinkflation" ( un cuvânt inventat în limba engleză prin combinarea termenilor "shrink" – micşorarea, şi "inflation" – inflaţia – (n.red) a fost depistat pentru prima data în anii 70. "Shrinkflaţia" aplicată  bunurilor este exact ce s-a întâmplat în anii '70, chiar înainte de a se instala inflaţia" , scrie Malmgren.

Modelul a fost aplicat şi de producătorii de ciocolată din România, care au redus gramajul unei tablete standard de ciocolată de 100 de grame la 90 de grame sau chiar 80 de grame, fără modificări prea mari la preţ. Mai multe pe Ziarul Financiar.