MENIU

Ai aceste simptome? Mare atenţie! E REUMATISM

Reumatismul articular acut este o boală rară, însă cu potenţial risc vital, fiind o complicaţie a faringitei streptococice netratate, provocată de stretococul de grup A.

Principalele simptome febră, dureri musculare, articulaţii tumefiate şi, dureroase şi în unele cazuri, o erupţie roşie cu dispunere dantelată - debutează în mod tipic la 1-2 săptămâni după un episod de faringită streptococică, deşi în unele cazuri infecţia poate să fi fost prea uşoară pentru a fi recunoscută.

Reumatismul articular acut poate fi, de asemenea, însoţit de o tulburare temporară a sistemului nervos, numită coree.

Articulaţiile cel mai probabil afectate de reumatismul articular acut sunt genunchii, gleznele, coatelee şi încheieturile pumnilor. Deseori, durerea migrează de la o articulaţie la alta.

Totuşi, cel mai mare pericol al reumatismului articular acut este faptul că poate ataca inima. În peste jumătate din cazuri, boala lasă cicatrici pe valvele cardiace, forţând inima să depună mai mult efort pentru a pompa sânge. După mai multe luni sau chiar ani, în special dacă boala recidivează, acest atac asupra inimii poate conduce la o afecţiune gravă, numită cardită reumatică ce poate duce, în final, la instalarea insuficientei cardiace.

Din cauza antibioticelor, reumatismul articular acut este acum rar în ţările dezvoltate. Boala tinde să apară celmai adesea pe vreme rece şi umedă, în timpuliernii şi la începutul primăverii.

Reumatismul articular acut - Cauze

Reumatismul articular acut este rezultatul unei reacţii inflamatorii la anumiţi streptococi din grupul A.

Organismul produce anticorpi pentru a combate bacteriile, însă anticorpii atacă o ţintă diferită: propriile ţesuturi ale organismului. Acţiunea anticorpilor începe la nivelul articulaţiilor şi se deplasează deseori către inimă şi ţesuturile înconjutoare.

Deoarece doar o proporţie foarte mică dintre pacienţii cu faringită streptococică fac şi reumatism articular acut, specialiştii în medicină consideră că şi alţi factori, precum o slăbire a sistemului imunitar, trebuie să fie implicaţi în apariţia bolii.

Reumatismul articular acut - Simptome

Simptomele reumatismului articular acut: febră, erupţie cu elemente de culoare roşie, proeminente, dispuse dantelat, de obicei pe torace, spate şi abdomen, articulaţii mărite în volum, tumefiate, roşii şi extrem de dureroase - în special genunchii sau gleznele, noduli sau mici protuberante osoase, la nivelul articulaţiilor inflamate, uneori, stare de slăbiciune generală şi dispnee, uneori, mişcări necontrolate ale braţelor, picioarelor sau muşchilor faciali.

Aceste simptome debutează deseori la 1-6 săptămâni după aparenta vindecare a unei faringite streptococice, conform sanatateatv.ro.

Mai multe articole despre:
sănătate reumatism simptome reumatism