MENIU

Agenţia Europeană a Medicamentului reconfirmă: Ibuprofenul creşte riscul cardiovascular

<p>Agenţia Europeană a Medicamentului reconfirmă: Ibuprofenulul creşte riscul cardiovascular</p>

În urma informaţiilor apărute în luna aprilie privind faptul că administrarea ibuprofenului în doze mari creşte riscul cardiovascular, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a realizat o reevaluare a acestui risc.

Astfel, reevaluarea EMA confirmă existenţa unui risc cardiovascular, precum infarct miocardic şi accident vascular cerebral, uşor crescut în cazul administrării ibuprofenului în doze zilnice egale sau mai mari de 2.400 mg.

Reevaluarea clarifică faptul că riscul asociat cu utilizarea unor doze mari de ibuprofen este similar celui observat în cazul altor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), inclusiv al inhibitorilor COX-2 şi diclofenacului.

Nu s-a constatat nicio creştere a riscului cardiovascular, în cazul dozelor de ibuprofen de până la 1200 mg pe zi, cea mai mare doză utilizată în general pentru medicamentele cu administrare orală eliberate fără prescripţie medicală (over-the-counter =OTC) pe teritoriul Uniunii Europene, conform unui comunicat de presă al Agenţiei Europene a Medicamentului.

Pentru reducerea la minimum a riscului cardiovascular, trebuie evitată administrarea de doze mari de ibuprofen (egale sau mai mari de 2.400 mg pe zi) la pacienţii cu afecţiuni cardiace sau circulatorii grave, precum insuficienţă cardiacă, boală cardiacă şi tulburări circulatorii sau la cei cu antecedente de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

În plus, medicilor li se recomandă ca înainte de iniţierea unui tratament de lungă durată cu ibuprofen şi în special în cazul în care sunt necesare doze mari, să evalueze cu atenţie factorii de risc ai pacientului în ceea ce priveşte apariţia afecţiunilor cardiace sau circulatorii. Factorii de risc pentru apariţia unor astfel de afecţiuni sunt fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat şi nivelele ridicate de colesterol în sânge.

Ibuprofenul reduce efectul anticoagulant al aspirinei

Reevaluarea a avut în vedere şi datele privind interacţiunea dintre ibuprofen şi aspirina administrată în doză mică pentru reducerea riscului de infarct miocardic şi accident vascular cerebral. În cadrul studiilor de laborator s-a observat că ibuprofenul reduce efectul anticoagulant al aspirinei. Cu toate acestea, nu s-a stabilit cu certitudine dacă la utilizarea pe termen lung, în practica clinică, ibuprofenul reduce beneficiile administrării aspirinei în doză mică, pentru prevenirea infarctului miocardic şi accidentului vascular cerebral. Utilizarea ocazională a ibuprofenului nu pare să afecteze beneficiile administrării aspirinei în doză mică.

Conform EMA, informaţiile pentru medicamentele care conţin ibuprofen vor include recomandările actualizate în ceea ce priveşte riscul cardiovascular în cazul dozelor mari de ibuprofen, precum şi informaţiile despre dovezile disponibile privind interacţiunea dintre ibuprofen şi aspirină.

Recomandările formulate în cazul ibuprofenului se aplică şi dexibuprofenului, un medicament similar ibuprofenului. O doză mare de dexibuprofen este de 1.200 mg pe zi sau mai mult.

Informaţii pentru pacienţi:

• Reevaluarea la nivel european a ibuprofenului a confirmat existenţa unui risc redus de apariţie a infarctului miocardic şi accidentului vascular cerebral la pacienţii care utilizează doze mari de medicament (egale sau mai mari de 2.400 mg pe zi). Nu s-a constatat nicio creştere a riscului cardiovascular, în 3/7 cazul dozelor de ibuprofen de până la 1.200 mg pe zi, cea mai mare doză utilizată în general de majoritatea pacienţilor.

• Riscul prezentat de dozele mari de ibuprofen este similar celui observat în cazul altor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), inclusiv inhibitorii COX-2 şi diclofenacul. În cazul dicofenacului, riscul este estimat la aproximativ 3 cazuri suplimentare de infarct miocardic la fiecare 1000 de pacienţi care au utilizat medicamentul timp de un an.

• Nu vi se mai recomandă utilizarea dozelor mari de ibuprofen în cazul în care prezentaţi afecţiuni cardiace sau circulatorii, precum insuficienţă cardiacă, boală cardiacă şi tulburări circulatorii sau aveţi antecedente de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

• Înainte de iniţierea unui tratament cu doze mari de ibuprofen, medicul vă va evalua cu atenţie pentru a verifica prezenţa unor factori de risc precum hipertensiune arterială, nivele ridicate de colesterol în sânge, diabet zaharat sau fumat.

• Utilizarea îndelungată a ibuprofenului poate reduce efectul aspirinei administrată în doze mici în scopul reducerii riscului de apariţie a infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral. Prin urmare, înaintea utilizării ibuprofenului concomitent cu aspirina, solicitaţi întotdeauna sfatul medicului sau farmacistului.

• Recomandările formulate în cazul ibuprofenului se aplică şi dexibuprofenului, un medicament similar ibuprofenului. O doză mare de dexibuprofen este de 1.200 mg pe zi sau mai mult.