MENIU

Agenția Europeană a Medicamentului: Beneficiile vaccinării cu AstraZeneca depășesc riscurile. CONCLUZIA privind trombozele - anunțată joi

Vaccinul anti-COVID-19 AstraZeneca Foto: Profi Media

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat marți că o concluzie finală privind posibile efecte trombotice la vaccinarea cu AstraZeneca va fi anunțată joi, într-o reuniune extraordinară. Directorul executiv EMA, Emer Cooke, a transmis, marți, într-un briefing pe tema vaccinării cu AstraZeneca împotriva COVID-19 că Agenția este în continuare „ferm convinsă” de beneficiile vaccinului, efectele grave semnalate nefiind încă dovedite. Mai multe țări europene au întrerupt vaccinarea cu produsul de la AstraZeneca, 14 la număr, în timp ce altele, printre care și România continuă vaccinarea, oprind doar folosirea dozelor din loturile „cu probleme” semnalate până în prezent în Europa.

 

„EMA ia situaţia foarte în serios situația. Este o îngrijorare serioasă și are nevoie de o evaluare științifică la fel de serioasă.

Noi evaluăm, verificăm incidente neobișnuite în cazul tuturor vaccinurilor, dar acum ne concentrăm pe cel de la AstraZeneca din cauza incidentelor semnalate în Europa. (...) Este un proces continuu. Și nu mă aflu aici pentru a vă prezenta o actualizare a verificărilor ştinţifice”, a declarat, marți, Emer Cooke, director executiv EMA, anunțând că o concluzie va fi prezentată joi, 18 martie, în cadrul reuniunii extraordinare programate în cazul AstraZeneca.

Incidentele raportate „nu par să aibă legătură cu anumite loturi de vaccin AstraZeneca”, a menționat Cooke.

„Noi vom verfica, prin grupul nostru de experți, grup consultativ, cazurile de tromboembolii, statistic, dacă sunt mai multe incidente în urma vaccinării decât în mod normal și dacă există o legătură între vaccin și efectul de tromboză. (...) Analiza incidentelor este făcută de experți din toate cele 27 de națiuni membre. (...)  În acest moment, nimic nu indică faptul că vaccinarea ar fi cauzat aceste probleme. Efectele semnalate (accidentele tromboembolitice - n.red.) nu au fost menţionate în teste clinice şi nu sunt înregistrate ca efecte secundare cunoscute sau posibile”, a mai spus reprezentanta EMA.

În același timp însă a amintit că testele clinice au arătat, într-adevăr, un număr foarte mic de dezvoltări de cheaguri de sânge, însă nu poate fi trasă o concluzie.

„Numărul de incidente semnalate nu este mai mare decât cel din cazul populației generale”, a mai spus Cooke, adăugând că „în testele clinice au fost consemnate tromboze și la cei care au primit placebo”.

„Riscul efectelor adverse este mult mai mic de beneficiile aduse de acest vaccin în oprirea răspândirii maladiei COVID-19”, a mai precizat Cooke, menționând, în încheierea conferinței online, că „revizuirea pe care o va face EMA cu grupul de experți se bazează numai pe argumente, date științifice”.

Reamintim că ultimele țări care au întrerupt vaccinarea cu AstraZeneca sunt Franța, Italia, Portugalia, Spania și Germania, care au făcut acest anunț luni.

Citește și Suspendări pe bandă rulantă la vaccinarea cu AstraZeneca! Germania, Franța, Italia, Spania, Portugalia anunță oprirea administrării vaccinului