MENIU

Agenția Spațială Română lansează o competiţie pentru elevii de liceu

<p>Agenția Spațială Rom&acirc;nă lansează o competiţie pentru elevii de liceu</p>

Agenția Spațială Română (ROSA) lansează Competiția Națională de Rovere Exo-RO pentru elevii de liceu.

Cu ocazia aniversării a 20 de ani de la reorganizare, Agenția Spațială Română (ROSA), împreună cu Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială — ESERO România, lansează competiția Națională de Rovere Exo-RO pentru elevii de liceu, cu scopul de a trezi interesul acestora față de domeniul spațial, de a crește calitatea învățământului prin formarea de competențe profesionale pentru tineri și, nu în ultimul rând, de a încuraja viitorii oameni de știință.

Evenimentul se va desfășura în perioada mai — septembrie 2015 și este deschis tuturor elevilor de liceu care urmează cursurile la zi ale instituțiilor de învățământ din România și care au vârsta cuprinsă între 14 -19 ani în momentul înscrierii în concurs.

Elevii pot participa la concurs în echipe mixte (fete și băieți) de câte trei provenind din aceeași instituție de învățământ, coordonați de către un profesor de științe.

Aceștia vor primi misiunea de a construi un rover de dimensiuni mici, organizatorii urmărind să testeze cunoștințele practice din domeniile STEM ale elevilor. Proiectele lor vor fi construite urmând obiectivele unui robot de explorare planetară, care va fi proiectat astfel încât să îndeplinească atât misiunea principală, cât și pe cea secundară a competiției.

Misiunea științifică principală — obligatorie pentru fiecare echipă — constă în deplasarea teleghidată a roverului până la un punct fix făcându-se abstracție de decalajul temporal care ar există în realitate între locația explorată și centrul de control, măsurarea unor parametri (presiunea atmosferică și temperatura mediului înconjurător) și transmiterea de imagini.

"Această competiție vine ca o continuare firească a demersurilor pe care Agenția Spațială Română le face pentru atragerea publicului tânăr către domeniul spațial, pentru popularizarea științei și nu în ultimul rând pentru a încuraja tinerii talentați din România, vizionari și pasionați de știință să aleagă o carieră în acest domeniu", a declarat Virgiliu Pop, Manager ESERO România și cercetător științific al Agenției Spațiale Române.