MENIU

Agenția Națională de Transplant, răpusă de mafie

Ultimii ani au fost decisivi în acțiunea „Decapitarea Școlii de Transplant” din România, procesul fiind unul cu o singură menire: pricopsirea unei găști de oameni influenți. 

Cum? Prin punerea în imposibilitate a realizării unor proceduri medicale vitale și ieftine în țară, favorizând străinătatea, unde e mai scump, în dezavantajul pacientului. Unii dintre acești oameni erau atât de influenți încât au ocupat funcții chiar și de ministru al Sănătății. Din 2012 până în 2017, profesorii din transplant și coordonatorii centrelor de transplant au fost supuși unui potop de acuzații infernale, al căror efect a fost cel scontat de Mafie: fără transplant în România! În final, Școala de Transplant Românească a fost pusă la pământ!

Scenariul este simplu de rezumat, deși complexitatea sa ar plasa acțiunea într-o arie mafiotă. În goana după bani, transplantul a devenit o metodă de înavuțire, prin transformarea unor medici în „curieri” de pacienți către marile spitale din Europa.

Dacă un transplant pulmonar costă circa 80 de mii de euro în România, iar cheltuielile sunt suportate de CNAS, un transplant pulmonar prin formularul 112, cu costurile, de asemnea, decontate de stat, este evaluat la circa 500 de mii de euro – în țări precum Germania și Austria, acestea fiind și cele preferate de medicii români ca să trimită pacienți pe listele celebrelor spitale, în deosebi către AKH Viena.

Mai multe pe evz.ro.

Mai multe articole despre:
agenție de transplant