MENIU

Afaceristul Ciprian Nistor, trimis în judecată în dosarul ginerelui lui Traian Băsescu

Ciprian Nistor

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest în altă cauză, a omului de afaceri Ciprian Nistor, acuzat că ar fi primi mită 30.000 de euro pentru a obţine dat şi informaţii dintr-un dosar aflat în instrumentarea DIICOT.

Ciprian Nistor este acuzat de complicitate la dare de mită, iar dosarul acestuia a fost disjuns din cauza în care, la data de 26 iunie 2015, au fost trimişi în judecată Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Moldovei, şi Petru Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în data de 19 februarie 2015, omul de afaceri a primit de la o persoană, denunţător în cauză, suma de 30.000 de euro pentru a obţine date şi informaţii dintr-un dosar penal aflat în instrumentarea DIICOT, care îl privea pe denunţător.

În zilele de 12 februarie 2015 şi 30 martie 2015, Ciprian Nistor i-a înmânat lui Constantin Comăneanu, ofiţer de poliţie judiciară, delegat să lucreze în cadrul DIICOT, 10.000 de euro, în două tranşe, sumă ce reprezenta recompensa pentru ajutorul acordat denunţătorului.

Mai exact, Comăneanu a oferit, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, date şi informaţii din dosarul penal aflat în instrumentarea DIICOT, în care ofiţerul de poliţie fusese delegat să efectueze acte de urmărire penală.

Cei doi au fost depistaţi în flagrant la data de 30 martie 2015.

Anterior flagrantului, la data de 10 martie 2015, Ciprian Nistor a încheiat cu denunţătorul un contract comercial fictiv de prestare servicii IT. Prin acest contract, omul de afaceri a emis pe numele denunţătorului o factură în valoare de 220.000 de euro, ce reprezenta, în fapt, o altă tranşă a sumei solicitate pentru obţinerea de informaţii din acelaşi dosar.

Dosarul lui Ciprian Nistor a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Bucureşti.

Ancheta DNA, în acest caz, s-a desfăşurat cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii (SRI).