MENIU

Aerul condiționat din maşinile noi poate ucide!

Autoturismele noi vor fi dotate cu sisteme de aer conditionat care vor functiona pe baza unui nou fluid, 1234yf, care va inlocui actualul gaz pe baza de fluor. Doar ca noul fluid a nascut adevarate controverse, privind siguranta pasagerilor, scrie apropotv.ro.

Un parlamentar european de orientare ecologistă, Michele Rivasi (Partidul Verde) spune, pe baza datelor unor experţi, că noul fluid de refrigerare utilizat la sistemele de climatrizare din automobile este destul de riscant şi poate chiar să ucidă.

Concret, acest nou fluid, 1234yf, care ar trebui să fie mai puţin dăunător pentru mediu, are o caracteristică interesantă: emană fluorură de hidrogen, când temperatura ajunge la 450 de grade Celsius, adică în cazul unui incendiu la motor. Astfel, un kilogram de 1234yf ar genera 702 grame de acid fluorhidric, suficient pentru a ucide cel puţin două persoane.

Cu toate acestea, unii chimişti, dar şi producătorii de automobile contestă cele spuse de ecologişti, mai ales că noul fluid va fi folosit tocmai în urma aplicării unei directive europene, în acest sens.

Mai multe articole despre:
maşini noi ucide poate Aerul condiționat